Izvor: Radio 021, 13.Dec.2018, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Aktivisti prekinuli govor premijerke na skupu u Jugoslovenskoj kinoteci

Govor premijerke Ane Brnabić, na otvaranju konferencije o Budućnost izvođačkih umetnosti u Jugoslovenskoj kinoteci, prekinuli su predstavnici Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije koji su prvo publiku zasuli lecima, a zatim pročitali proglas u kojem su izrazili neslaganje sa politikom njenog Saveta za kreativne industrije.

Predstavnici Asocijacije NKSS izrazili su, kako kažu, neslaganje sa "neoliberalnim diktatom koji sužava prostor savremenih umetničkih praksi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i negira kulturu kao javno dobro i pravo svih građana i građanki".

Prekinuvši obraćanje premijerke, oni su u saopštenju koje su pročitali pred publikom, kritikovali nametanje koncepta kreativnih industrija "kao modela za redefinisanje savremene umetnosti".

"Savremene umetničke prakse nisu i ne bi smele da se posmatraju u svetlu kreativnih industrija. One nisu sredstvo za doterivanje i ojačavanje kapitalističkih struktura, već javno dobro. Ne vidimo perspektivu niti budućnost izvođačkih i drugih umetnosti kroz razvoj kreativnih industrija. Naprotiv", naveli su.

Oni su organizatore skupa upitali zbog čega Savet za kreativne idustrije, sa većinskim članstvom iz biznis sektora, predlaže i analizira oruđa kulturne politike paralelno i mimo delovanja Ministarstva kulture koje ima zakonske ingerencije i odgovornost za taj posao.

Pozvali su Ministarstvo kulture da preuzme odgovornost koju pred građanima ima, i da kroz otvoreni i transparentni dijalog sa javnošću, intenzivira rad na Strategiji razvoja kulture.

Predsednicu Vlade pozvali su da preispita značenje termina kreativne industrije i da, kako su naveli, razume zbog čega se savremena umetnost ne može nazvati industrijom i "privrednom granom, kako ne bi bila odgovorna za uništavanje sistema kulture u Srbiji kao javnog dobra svih građana".

Brnabić je na to odgovorila da je Savet za kreativne industrije telo koje predlaže nešto što će biti predmet javne debate, a da je konferencija dobra jer otvara teme i mogućnosti za dijalog.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.