Izvor: Luftika.rs, 26.Dec.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA šansa za posao u Austriji, pogledajte detaljnu listu 54 deficitarna zanimanja

Oni koji požele da potraže posao  u Austriji imaće velike šanse za to u 2020. godini. U Austriji postoji manjak kvalifikovanih radnika, i to za čak 54 zanimanja.
Ministarstvo rada je sastavilo i listu za zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika tj. nacrt Uredbe o traženim profesijama za 2020. godinu (Fachkräfteverordnung 2020) kojom se definiše potražnja za radnike u pojedinim zanimanjima i mogućnost zapošljavanja stranih kvalifikovanih radnika, piše Blic.
Ova uredba >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << važi za sve državljane Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije koja imaju završenu školu u deficitarnom zanimanju, a žele da se zaposle u Austriji.
Lista stupa na snagu od 1. januara 2020 godine ako je odobri državni parlament u decembru, i tada se mogu očekivati i informacije o uslovima potrebnim za dobijanje radne dozvole.
Prema objavljenoj listi, u Austriji je velika potražnja u čak 54 profesija, a neka od zanimanja su diplomirana medicinska sestra, kuvar, vozač lokomotive, računovođa, zidar, stolar, keramičar, parketar i mnoga druga.
Inače, u Austriji se svake godine, na osnovu potreba na tržištu rada, objavljuje spisak deficitarnih zanimanja, što može biti olakšavajući faktor za strance i dobijanje „Rot-Weiß-Rot – Karte“.
Stručna radna snaga iz država koje nisu članice EU može zatražiti izdavanje dozvole „Rot-Weiß-Rot – Karte“.
Ova dozvola može se zatražiti ili kod nadležne austrijske ambasade tj. konzulata u inostranstvu ili direktno u Austriji, ukoliko tražitelj ima pravo da u Austriju uđe bez vize, što je slučaj sa gotovo svim građanima sa prostora Zapadnog Balkana.
Dozvola „Rot-Weiß-Rot – Karte“ izdaje se na period od 24 meseca i omogućuje zapošljavanje kod onog poslodavca za kojeg je dozvola zatražena. Nakon toga može se podneti zahtev za dozvolu Rot-Weiß-Rot – Karte plus (crveno-belo-crvene – Karta plus) koja vlasniku omogućuje slobodan pristup tržištu rada, odnosno zapošljavanje kod bilo kog poslodavca.
Pogledajte detaljnu liste deficitarnih zanimanja, kao i lista po pokrajinama i gradovima.
Ovako izgleda preliminarna lista deficitarnih zanimanja za 2020 godinu:
Konstrukteri poljoprivredne mehanizacije Mašinski tehničari – inženjeri Elektrotehničari-inženjeri energetike (visoke struje) Elektrotehničari Inženjeri informacionih tehnologija Strugari/Tokari Izolateri (bitumenom) Metaloglodači Varioci Mašinski tehničari Elektroinstalateri i elektromonteri Tehničari ostalih oblasti Bravari Automehaničari Krovopokrivači Građevinski stolari Kalkulant Betonci Instalateri i monteri cevi Kolari-potkivači Limari Mašinovođa lokomotive Lakireri Tesari Elektrotehnicari elektromehanike Keramičari Optičari Diplomirane medicinske sestre/tehničari Autolimari za karoseriju i hladnjak Teraceri Alatničari Mašinbravari Građevinski inženjeri Građevinski bravari Ostali tehničari Trgovci i prodavači roba od gvožđa i metala, mašina, kućnih i kuhinjskih uređaja Ekonomisti za obradu zarade – knjigovođe Kuvari Stolari za građevinsku stolariju i nameštaj Tehničari-Inženjeri organizacije rada i industrijskog menadžmenta Ostali mašinski mehaničari Podopolagači (npr. laminata) Plastičari Tehničari informacionih tehnologija Mašinski obrađivači drveta Građevinski limari Tehničari organizacije rada i industrijskog menadžmenta Tehničari-Inženjeri za tehničku hemiju, tj. Hemijski tehničari Inženjeri-Elektrotehnicari elektromehanike Zdravstvena zanimanja-tehničari Elektromehaničari Povezivač cveća Zidari Građevinski tehničari Ovako izgleda preliminarna lista deficitarnih zanimanja za pokrajine za 2020 godinu:
Koruška: Frize Donja Austrija: Poslastičari Staklari Gornja Austrija: Građevinski radnici za niskogradnju Instalater mašinskih uređaja Referenti nabavke Ostala zanimanja u mašinskoj metalnoj obradi Knjigovođe Tehnički crtači Mesari Kontrolor šinskog saobraćaja Frizeri Monteri metala Tapetari Špediteri Kozmetičari Ekonomisti i ostali hotelski tehničari Poslastičari Trgovci i prodavači tekstila i odeće Mašinisti Trgovci i prodavači životnih namirnica Staklari Pekari Stručni radnici u lageru Pekari Moleri Vrtlari Stručnjaci za marketing Kuvari Salcburg: Moleri Frizeri Tehnički crtači Negovatelji i srodna zanimanja Ekonomisti i ostali hotelski tehničari Knjigovođe Konobari Trgovci i prodavači životnih namirnica Štajerska: Špediteri Frizeri Posrednici za osiguranje Negovatelji i srodna zanimanja Knjigovođe Tirol: Ekonomisti i ostali hotelski tehničari Frizeri Moleri Kozmetičari Trgovci i prodavači životnih namirnica Trgovci i prodavači tekstila i odjeće Konobari Negovatelji i srodna zanimanja Voralberg: Trgovci i prodavci životnih namirnica Frizeri Ekonomisti i ostali hotelski tehničari Moleri Konobari Mirjana je medcinska sestra u Beču: Plata je 1.900€, nemam dežurstva i ne planiram da se vratim

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.