Izvor: Radio 021, 11.Jan.2020, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzbuna u Sarajevu zbog zagađenja vazduha

Vlada Kantona Sarajevo donela je danas odluku kojom je proglašena uzbune zbog zagađenog vazduha.

Odluka je doneta na telefonskoj sednici, prenosi Slobodna Evropa, a objavljena je i na internet stranici Vlade Kantona Sarajevo. Pokazatelji merenja zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo zabeleželi su visoke koncentracije PM10 čestica (sitne čestice prašine manje od 10 mikrometara).

Prema podacima Federalnog hidrometerološkog zavoda uređaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za merenje kvaliteta vazduha postavljen u krugu Ambasade SAD u 13 sati pokazao je čak 338 µg/m3. Mere koje se preduzimaju u okviru uzbune podrazumjevaju zabranu kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i nižu.

Pripadnici MUP Kantona Sarajevo, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom kontrolišu vozila u saobraćaju, a automobile sa Euro 2 motorom isključuju iz saobraćaja. Jedna od predviđenih mera je i organizacija nastave u školama sa ciljem izbegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi i obustava nastave.

Zabranjeno je i korišćenje čvrstih goriva i teških ulja pravnim i fizičkim licima koji ih koriste u tehnološkom procesu.

Autor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.