Uvode se pravila za ograničavanje testosterona kod atletičarki

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2018, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvode se pravila za ograničavanje testosterona kod atletičarki

Pojedine atletičarke sa prirodno visokim nivoom testosterona moraće da učestvuju u trkama u muškoj konkurenciji ili da promene discipline u kojima se takmiče, osim ako ne uzimaju lekove i smanje nivo, navodi se u novim pravilima Međunarodne atletske federacije (IAAF).

IAAF je naveo da će nova pravila sprečiti atletičarke sa visokim nivoom testosterona da steknu prednost u takmičenjima. Kako se navodi u današnjem saopštenju, nova pravila stupaju na snagu 1. novembra i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odnosiće se na atletičarke koje učestvuju u trkama od 400 metara do jedne milje.

Očekuje se da će dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja biti među njima. Od nje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni.

Prema pravilima, atletičarke sa povišenim nivoom testosterona moraće da smanje nivo za šest meseci koristeći određene lekove, pre nego što dobiju pravo da se takmiče, a moraće i da održavaju taj smanjeni nivo.

Semenja je nedavno pobedila u trkama na 800 i 1.500 metara na Igrama Komonvelta, a tada je rekla da bi mogla da se prebaci na duže deonice.

Prema pravilima, one atletičarke koje ne žele da uzimaju lekove, mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, izuzev u disciplinama između 400 metara i milje, u svim takmičenjima koja nisu međunarodna, kao i u svim takmičenjima u muškoj konkurenciji, na bilo kom nivou i bilo kojoj disciplini.

IAAF je navela da uvođenjem pravila "nije nameravala da na bilo koji način nekoga osuđuje ili da ispituje pol ili rodni identitet bilo kojeg sportiste".

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.