Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet Novog Sada

Novi Sad -- Odbornici Skupštine Novog Sada usvojili su sinoć budžet grada za ovu godinu u iznosu od preko deset i po milijardi dinara.

Pre glasanja odbornici opozicije napustili su skupštinsku salu, navodeći da ne žele da daju kvorum "nelegitimnoj skupštini grada". Opozicione Demoratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i G17 plus uložile su pre više od mesec dana žalbu Ministarstvu za lokalnu samoupravu, navodeći da je pri zameni odbornika na prve dve sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novog saziva gradske skupštine bilo nepravilnosti.

Tada je osmoro odbornika vladajuće koalicije Demokratske stranke Srbije, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke imenovano na funkcije u Gradskom veću i na direktorske položaje u javnim preduzećima. Opozicija je, uz primedbe na ispravnost postupka, najavila da će do konačnog rešenja žalbe bojkotovati rad Skupštine.

Portparol gradskog odbora DS-a Bojan Petrović ocenio je na vanrednoj konferenciji za novinare da "Novi Sad, posle usvajanja budžeta bez kvoruma, klizi u prinudnu upravu". "Odgovornost za to, pored gradske vlasti, snosi i ministar za državnu upravu Zoran Lončar zbog svog nečinjenja", rekao je Petrović.

Odbornici vladajuće koalicije su usvojili i Predlog uređenja gradskog građevinskog zemljišta i po hitnom postupku imenovali nekoliko novih direktora javnih preduzeća. Za novog direktora SPENS-a postavljen je Miloje Jakovljević, umesto dosadašnjeg Zorana Mitrovića, koji je na tu funkciju postavljen 29. novembra. Obojica su kadrovi DSS-a.

Za novog direktora "Gradskog zelenila" imenovan je Saša Ivković, takođe kandidat DSS-a, a njegova supruga Ljubica postavljena je za predsednika Upravnog odbora "Novosadske toplane". Opozicioni odbornici izrazili su protest zbog ovih imenovanja, navodeći da je Ljubica Ivković rođena sestra potpredsednika Skupštine grada Rada Marinkova, koji je prošle nedelje isključen iz DSS-a zbog ulaska u koaliciju sa socijalistima i radikalima bez odobrenja centrale stranke.

Marinkov je potvrdio da mu je Ljubica Ivković sestra, a Saša zet, ali je odbacio optužbe za nepotizam, navodeći da je "prevashodni razlog za njihovo imenovanje bila stručnost". Petrović je ocenio da su dosadašnji direktori SPENS-a i "Zelenila" smenjeni zbog sukoba dve struje unutar DSS-a. "Ovo što se dešava je velika sramota za Novi Sad. Zbog obračuna unutar vladajuće koalicije smenjuju se direktori i moguće je očekivati da uskoro još neki bude smenjen ako ne budu hteli da slušaju Marinkova i Mirovića", rekao je Petrović.

Za direktora Novosadskog otvorenog univerziteta postavljen radikal Živko Bingulac, dosadašnji predsednik UO te ustanove, dok je za direktorku Istorijskog arhiva Novog Sada imenovana Dragana Latinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.