Izvor: Radio 021, 30.Jun.2020, 19:04

Upravni sud: RIK nije razmotrio prigovor na glasanje u Novom Sadu, traži se provera džakova

Upravni sud poništio je rešenje Republičke izborne komisije, koja je odbila prigovor na glasanje sprovedeno u Školi za dizajn "Bogdan Šuput" u Novom Sadu.

U anonimizovanoj presudi Upravnog suda navodi se da je stigla žalba na ceo izborni proces na ovom biračkom mestu, kao i na postupanje biračkog odbora, te da je traženo poništavanje glasanja za poslanike Skupštine Srbije održanog 21. juna.

Naime, broj glasačkih listića koji se fizički nalaze u džaku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa ovog izbornog mesta, a na kojim je zaokružena izborna lista "Suverenisti", veći je od broja glasova za izbornu listu "Suverenisti" koji su navedeni u zapisniku sa izbornog mesta. To bi značilo da je ova lista suštinski pokradena, te da je ovde reč o jednoj od ukupno 2.700 prijava koje je pokret "Dosta je bilo" podneo Upravnom sudu, uz zahtev da RIK otvori džakove sa glasovima i uporedi zapisnike sa stvarnim glasačkim listićima.

Takođe, na ovom izbornom mestu broj neiskorišćenih glasačkih listića koji se nalaze u džaku ne odgovara broju neiskorišćenih glasačkih listića koji su navedeni u zapisniku. Štaviše, navodi se u prijavi, ukupan broj svih glasačkih listića (neiskorišćeni glasački listići, svi važeći glasački listići i nevažeći glasački listići) koji se fizički nalaze u džaku veći je od zvaničnog broja glasačkih listića koji su dodeljeni biračkom mestu pre početka glasanja.

Ukupan broj glasačkih listića u džaku na kojima je zaokružena izborna lista Srpske napredne stranke manji je od zapisnikom utvrđenog broja glasačkih listića na kojima je zaokružena ova opcija, a broj potpisa birača koji su se potpisali prilikom pristupa na glasanje je različit od ukupnog broja iskorišćenih glasačkih listića na ovom biračkom mestu.

Time se zaključuje da je birački odbor pogrešno utvrdio stanje i rezultate izbora, predočeno je Republičkoj izbornoj komisiji u žalbi. Međutim, odlučujući po ovom prigovoru, RIK je na sednici 24. juna većinom glasova odbio da podrži ovaj prigovor i da poništi glasanje, bez da se uopšte bavio navodima u žalbi i konkretnim zamerkama na izbornu proceduru.

Upravo na ovakav nemar u radu RIK-a pažnju je skrenuo Upravni sud i naglasio da Komisija prilikom odlučivanja mora da proceni sve bitne navode prigovora i da utvrdi tačno, činjenično stanje jer to može da utiče na rezultat izbora.

"Kako u predmetnom slučaju nije postupljeno na navedeni način, žalilac osnovano ukazuje da je ožalbenim rešenjem povređen zakon i žaliocu uskraćena zaštita izbornog prava", zaključilo je sudsko veće Upravnog suda u Beogradu.

Time je Upravni sud stao na stranu žalioca, usvojio žalbu i poništio rešenje RIK-a, ali to ne znači da će se izbori na ovom biračkom mestu u Novom Sadu ponavljati.

Presuda Upravnog suda by Gorica Nikolin on Scribd

Naime, sad RIK ponovo razmatra ovu žalbu i, suštinski, ponovo može da je odbije. Time nastavlja "začarani krug" prigovora, bez da uopšte pogleda činjenično stanje, iako bi džakovi sada, nakon drugostepene i pravosnažne odluke, trebalo otvoriti kako bi se razmotrila žalba na proceduru.

Da RIK odluke donosi automatski i bez ulaska u činjenično stanje zaključuje se i u praksi Crte. Naime, RIK je odbio sve prijave Crte bez da je uopšte zalazio u iste, što je dovelo do toga da je i Crta podnela žalbe Upravnom sudu i upravo čeka rešenja.

Sam proces borbe protiv nezakonitosti u izbornom postupku je vrlo naporan. Svako ko primeti neku nezakonitost ima rok od samo 24 sata od održavanja izbora da to prijavi RIK, a RIK odlučuje po prijavi u narednih 48 sati. Potom se protiv odluke RIK može podneti žalba Ustavnom sudu, a Upravni sud može i da poništi izbore i naloži nove. To se u ovom slučaju ipak nije dogodilo.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.