Izvor: Radio 021, 28.Dec.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uprava povodom slučaja nestale devojčice: Kada se pušta pritvorenik zatvor ne mora da obavesti policiju

Povodom slučaja nestale devojčice iz okoline Niša, Zaštitnik građana je na sopstvenu inicijativu pokrenuo postupke kontrole rada državnih organa kako bi utvrdio eventualne nepravilnosti koje su dovele do događaja koji danima uznemirava javnost.

"Informacije u medijima upozoravaju na niz propusta koji se odnose na sistem zaštite bezbednosti dece i nedoslednostima u zakonskim rešenjima koje su dovele do toga da 20. decembra u jutarnjim satima na oko 500 metara od kuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i na putu za školu nestane devojčica", izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

S obzirom da se nestanak devojčice dovodi u vezu sa čovekom koji je otpušten sa izdržavanja kazne zatvora, zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva pravde, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i zatražio informaciju da li je zavod u kojem je lice izdržavalo kaznu zatvora, u zakonom predviđenom roku, u skladu sa zakonom, obavestio nadležnu policijsku upravu o njegovom otpuštanju iz zatvora, saopšteno je iz njegove službe.

Takođe, kako u dopisu stoji, potrebno je da se dostavi informacija kojoj policijskoj upravi ili policijskoj stanici je takva informacija dostavljena.

"Imajući u vidu ozbiljnost i težinu informacija koje su mediji do sada objavili, zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada i osnovne škole koju devojčica pohađa radi utvrđivanja činjenica o postupanju ustanove i zatraženi su odgovori na pitanja kada i sa kim je ustanova uspostavila komunikaciju 20. decembra kada se devojčica nije pojavila na nastavi", navodi se u saopštenju i dodaje da je rok za odgovor oba organa 15 dana.

U narednom periodu zaštitnik građana će preispitati normativni okvir koji se odnosi na obavezan upis u poseban registar lica koja su izvršila krivična dela nad maloletnim licima, izjavio je Pašalić.

Kada se pritvorenik pušta na slobodu, zatvori nisu u obavezi da o tome obaveštavaju policiju

Povodom saopštenja zaštitnika građana, Uprava je saopštila da je zatvor u Nišu postupio u skladu sa zakonom prilikom otpuštanja iz zatvora Ninoslava Jovanovića poznatog kao "Malčanski berberin" po isteku kazne zatvora 8. januara 2018. godine.

Kazneno popravni zavod u Nišu je 10. januara 2018. godine, u skladu sa zakonom, obavestio Osnovni sud u Nišu, Policijsku upravu u Nišu i sudiju za izvršenje Višeg suda u Nišu da je "sa izdržavanja kazne zatvora otpušten osuđeni Ninoslav Jovanović 8. januara 2018. godine", navodi se u saopštenju Uprave.

Jovanović je prethodno bio i pritvoru od 8. jula 2005. godine, potom i na izvršenju kazne od 12 i po godina zatvora jer je počinio krivično delo obljuba ili protivprirodni blud sa detetom (licem koje nije navršilo 14 godina). On je sproveden na izdržavanje kazne zatvora 28. avgusta 2006. godine po presudi Vrhovnog suda Srbije, a u kaznu mu je bilo uračunato vreme provedeno u pritvoru od 13 meseci 20 dana.

Uprava podseća i da je Jovanović bio u pritvoru u Okružnom zatvoru u Beogradu pet meseci, od 14. oktobra 2018. godine, po rešenju Višeg suda u Beogradu za krivično delo iskorišćavanje računarske mreže za izvršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnom licu i proganjanje. Viši sud je 18. marta 2019. godine ukinuo pritvor i on je pušten na slobodu.

"U slučaju kada se pritvorenik pušta na slobodu, okružni zatvori i kazneno popravni zavodi nisu u obavezi da o tome obaveštavaju policijske uprave", navodi se u saopštenju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.