Izvor: Radio 021, 21.Feb.2020, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Univerzalne priče o ličnim revolucijama" 10. marta u Radio kafeu

Izdavačka kuća "Arete" predstaviće šest evropskih pisaca koji svet osećaju drugačije od svih ostalih.

Gost Radio kafea 10. marta, u okviru programa "Čitologija", biće IK "Arete" iz Beograda koja će promovisati svoj izuzetni projekat "Evropska književnost danas: univerzalne priče o ličnim revolucijama".

Turbulentna evropska istorija – ratovi i pomirenja, migracije i naseljavanje, veliki ljudi i događaji – uvek su bili neiscrpna inspiracija za pisce >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << starog kontinenta.

Svako od odabranih dela, o kojima će biti reči, govori o običnim ljudima i njihovim ličnim revolucijama protiv velikih društvenih i političkih problema i događaja.

Projekat uključuje šest autora iz šest različitih zemalja Evropske unije. Dva autora su dobitnici Evropske nagrade za književnost. Lista odabranih naslova uključuje jednu knjigu poezije, dve kolekcije kratkih priča i tri novele.

Svi autori dobitnici su značajnih nagrada za svoj rad: Litvanac Osvald Zebris Tit Aleksejev iz Estonije dobili su evropsku nagradu za književnost za romane "U senci petlovog brda" i "Hodočašće".

Drugi književnik iz baltičkog regiona je Poljak, pesnik Eugenijuš Tkačišin Dicki, dobitnik "Nike" i "Gdynia" književnih nagrada. Njegova dela adaptirana su u predstave i igrana širom Poljske.

Među piscima je svetski poznata engleska spisateljica Hilari Mante, čiji roman "Smrt – poslednje utočište" predstavlja početak jedne od zanimljivijih karijera u evropskoj savremenoj književnosti.

Mirča Kartaresku je verovatno najveći savremeni rumunski pisac, a to dokazuje nagrađenom knjigom "Lepe strankinje".

Judit Sanislo je nova književna zvezda iz Mađarske. Njenu zbirku kratkih priča "Pušta da uđem" kritika je već istakla, a nju počastila titulom najtalentovanije mlade književnice u zemlji. Sanislo je dobitnica nagrada "Đerđi Petri" 2015. godine i "Pal Bekeš" 2017. godine. "Pušta da uđem" je izuzetno štivo, prava magnetna rezonanca veltšmerca novih generacija.

Razgovoru će prisustvovati: spisateljica Sanja Savić, čiji bi roman "Neoštrine" trebalo pročitati, prevoditeljke Ivana Krgović (španski), Irina Vujičić (engleski), Ileana Ursu Nenadić (rumunski) te direktorka IK "Arete" Nina Gugleta.

Razgovor će početi u 12 sati.

Ulaz je slobodan.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.