Umesto olakšica, Informatika šalje izvršitelje na 90 dana

Izvor: 24sata, 21.Okt.2014, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto olakšica, Informatika šalje izvršitelje na 90 dana

Novosađani su umesto ugovora o reprogramu duga od JKP „Informatike“ dobili - duplo češća utuženja. Iako je Ministarstvo energetike donelo preporuku da se građanima omogući reprogram, što je beogradski „Infostan“ usvojio, Novosađani nemaju takvu mogućnost.

INFORMATIKA - Tako umesto dosadašnjeg roka od šest do devet meseci za utuženja, privatni izvršitelji sada stižu na svaka tri meseca. S druge strane, u Beogradu građani imaju mogućnost da dugove plaćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << na mesečne rate (od 24 do 36), a ko plati ceo iznos može da dobije i popust od 15 odsto.

- Građani i kada bi hteli sada ne mogu da se dogovore sa “Informatikom” oko otplate duga jer privatni izvršitelji odmah preuzimaju dugovanja. A onda, što je nedopustivo, vi ste prepušteni na milost i nemilost izvšitelja, odnosno da li oni žele da vam dozvole plaćanje na rate. A obično ne žele, kao u mom slučaju – kaže sugrađanka Gordana Luković.

Ona je odnedavno nezaposlena udovica dvoje dece pa trenutno, kako kaže, ima mogućnost da bira između hrane i računa, a za sada je „odabrala hranu“.

I Boris Petrović kaže da “Informatika” neopravdano koristi eksterne advokate za pisanje predloga za izvršenje, umesto da to rade njihovi pravnici, te mu je to, kao i mnogim drugim građanima, napravilo dodatan trošak od 3.000 dinara. Dok opet beogradski “Infostan” za taj posao koristi samo svoje pravnike.

- U 2012. godini naplaćeno je više para nego u 2013. Nekada je zadržavana naplata od oko 90 odsto, a sada to ide lošije. Građani se tuže za jako mala dugovanja, a kada uđu u izvršni predmet i da su dužni 10 dinara moraju za usluge minimalno da plate 2.000 dinara, što je veliko opterećenje - kaže bivši rukovodilac „Informatike“, koji je želeo da ostane anoniman.

Poslednje olakšice 2011. godine

KAMATA - Nekada su građani za utuženje za trošak sudu plaćali od 5.000 do 10.000 dinara, a pare su na pola delili “Informatika” i advokati. Sada sve to ide izvršiteljima. Poslednja akcija stimulisanja plaćanja bila je krajem 2011. godine kada je Novosađanima koji su platili glavnicu duga opraštana kamata ili se potraživanje moglo otplatiti na šest rata.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.