Uljarice privlače ratare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljarice privlače ratare

NOVI SAD -

Uljarice će ovog proleća, izvesno je, biti vrlo privlačne ratarima. Naime, prema rečima Olge Čurović, direktorke Poslovne zajednice za industrijsko bilje, prerađivači su izašli sa uslovima ugovaranja setve, koji podrazumevaju obezbeđenje repromaterijala: mineralnog đubriva , semena i zaštitnih sredstva, u odgovarajućim paritetima - po obavljenoj žetvi.

Očekuje se, tako da će pod suncokretom biti zasejano 160 do 170. 000 hektara, a moguće čak i do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 190.000.

Iznenadiće i površine pod sojom, čija se setva očekuje na sličnim površinama koliko i suncokret, što je za 30.000 hektara više nego u lanjskoj setvi.

Šest fabrika šećera , sa druge strane, uprkos nadmetanju u, kako kažu ,što povoljnijim uslovima ugovaranja, neće ispuniti očekivane površine. Nemali broj ratara se nije vezao ugovorima za njih što znači da će interes potražiti mimo naših granica, u Hrvatskoj i Bosni, gde je bolja cena ali se repa i premira.

To je ujedno i razlog što su predstavnici proizvođača i prerađivača zatražili razgovor sa ministrom poljoprivede Dušanom Petrovićem, kako bi se obnovila goruća tema - a to je premiranje proizvodnje slatkog korena. Samo bi se uvođenjem premija mogla realizovati zamisao da se umesto dosadašnjih 180.000 tona slatkog kristala izvozna kvota u EU proširi na količinu od oko 240 do 260 hiljada tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uljarice zanimljive ratarima

Izvor: 025info.rs, 24.Mar.2011, 10:52

Uljarice će ovog proleća biti vrlo privlačne ratarima. Prerađivači su izašli sa uslovima ugovaranja setve, koji podrazumevaju obezbeđenje repromaterijala: mineralnog đubriva , semena i zaštitnih sredstva, u odgovarajućim paritet

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.