Izvor: Radio 021, 19.Feb.2021, 15:52

Ulica kojom Novosađani koračaju već 300 godina

Novi Sad danas ima više od 800 kilometara ulica, a tu su i neasfaltirane i neoznačene ulice. Međutim, samo nekoliko ulica je ostalo na istom mestu kao i kada je pre tri veka osnovano naselje.

O ovim najstarijim danima Novog Sada od pre tri veka nema mnogo tačnih informacija, ali se zna gde su se naselili prvi stanovnici i kako su se potom okvirno formirali kvartovi kakve ih danas poznajemo. Almaški kraj se navodi kao najstariji deo grada, ali se ne zna koja je najstarija gradska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ulica, jer takav podatak ne postoji.

Jedna od najstarijih, koja i danas postoji, jeste Zemljane ćuprije. I posle dva veka ona je gotovo istog oblika i ima isti smer kao i na najstarijim kartama.

Hroničar Novog Sada Zoran Knežev priča za 021.rs da je ova ulica baš bila ćuprija, odnosno zemljani most koji je omogućavao prolaz tadašnjim rukavcima Dunava koji su zauzimali veći deo sadašnjeg centra Novog Sada.

"Tu jeste nekad bila ćuprija i rukavac Dunava se spuštao do sadašnje Ulice Matice Srpske. Baš na preseku ulica Save Vukovića i Zemljane ćuprije bila je ta ćuprija. Ime Zemljana ćuprija potiče od toga što je ona bila od kukurozovine, odnosno snopova kukurozovine i zemlje preko nje", objašnjava sagovornik 021.rs.

Zahvaljujući tome što je bila jedna od najstarijih ulica, ali i zato što se nalazila u srpskom delu grada, Zemljane ćuprije su bile dom znamenitih pripadnika srpskog naroda koji su živeli ili radili u Novom Sadu tokom austrougraske vladavine.

"Neke od značajnijih istorijskih ličnosti su duže ili kraće vreme živele u ovoj ulici, među njima je bio i Svetozar Miletić. On se uselio u jednu od kuća nakon što je prvi put došao iz Mošorina u Novi Sad. Možemo da kažemo da je ova ulica jedna od najznačajnijih, najbitnijih i najstarijih ulica u starom jezgru Novog Sada", navodi Knežev.

Treba pomenuti i da je Zemljane ćuprije umalo postala ulica "crvenih fenjera" nakon Prvog svetskog rata. Vlasti su želele da bordele, kupleraje i prostitutke premeste iz sadašnjeg bloka oko Ulice Arse Teodorovića, jer su bili preblizu centru. Odabrana je bila Ulica Zemljane ćuprije, ali su se građani pobunili tako da su oni na kraju smešteni oko Železničke stanice, tj. sadašnje Limanske pijace i Ulice Lasla Gala.

Zemljane ćuprije i danas imaju deo starih zdanja, ali one polako nestaju, iako se nalazi u zaštićenom kulturno-istorijskom kompleksu.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.