Izvor: Radio 021, 17.Jun.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaz u Dunavski park 100 dinara po danu

Građani bi ulaz u Dunavski park trebalo da plaćaju 100 dinara, a pravljenje fotografije 2.000 dinara, predviđa Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je donet prošle godine i cenovnik koji je usvojio Nadzorni odbor Gradskog zelenila u aprilu ove godine, saznaje 021.rs.

Međutim, JKP "Gradsko zelenilo" je odlučilo da ne naplaćuje ove naknade, jer su u ovom preduzeću procenili da je to neizvodljivo zbog velikog broja ulaza i zbog toga što mnogi građani samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prolaze kroz Dunavski park, a s druge strane sada skoro svako ima moblini telefon koji pravi fotografije i video zapise. Kako navode u ovom preduzeću, nemaju nikakvu preporuku od viših republičkih instanci kako da primene ove zakonske odredbe.

Portparol Gradskog zelenila Ivan Nožinić za 021.rs navodi da iako postoji ova odluka, ona ne može da se primenjuje u celini. On objašnjava da će Zelenilo kao i ranije, po prethodnom cenovniku, nastaviti da naplaćuje snimanja u komercijalne svrhe, promocije, zauzeće prostora, korišćenje saletle i drugo, ali se građanima neće naplaćivati ulazak u park.

"Poseta parku i naplata od 100 dinara po posetiocu jednostavno je nemoguća iz više razloga. Prvo, ne zna se ko je došao u park da uživa u njemu i upozna se sa njegovim vredostima, a ko ga koristi samo kao prečicu prilikom kretanja. Drugo, ko bi naplaćivao ulaz u park i gde, kada nije ograđen? Kada je u pitanju nekomercijalno fotografisanje i snimanje kamerom običnih posetilaca, to niti je moguće, niti bi bilo korektno naplaćivati. Velika većina građana poseduje mobilne telefone sa fotoaparatom i kamerom. Koliko radnika bi bilo potrebno angažovati da radi posao kontrole i naplate i da li bi to uopšte bilo isplativo i korektno prema građanima? Mislim da je to jednostavno neizvodljivo", navodi Nožinić.

Portparol Gradskog zelenila za 021.rs navodi da naplata ulaza i fotografisanja neće primenjivati ni u Futoškom ni u Kameničkom parku, koji su isto zaštićena prirodna dobra, i to iz istih razloga, osim što će se svakom Prvog maja u Kameničkom parku naplaćivati ulazak vozila.

Podsetimo da su nove naknade koje se odnose na zaštićena prirodna dobra donete prošle godine, a da su nacionalni parkovi i preduzeća koja koji brinu o tim područjima proteklih meseci doneli neophodne podzakonske akte i počeli sa naplatom. Tako je i Nacionalni park Fruška gora počeo sa naplatom ulaza do 100 dinara, a planiraju da uvedu i sezonske od 600 dinara.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ulaz u Dunavski park 100 dinara po danu

Izvor: NoviSad.com, 17.Jun.2019

Građani bi ulaz u Dunavski park trebalo da plaćaju 100 dinara, a pravljenje fotografije 2.000 dinara, predviđa Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je donet prošle godine i cenovnik koji je usvojio Nadzorni odbor Gradskog..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.