Ulaganja u kompanije sa 10 radnika, ali ne i za razvoj softvera

Izvor: Radio 021, 06.Jan.2017, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganja u kompanije sa 10 radnika, ali ne i za razvoj softvera

Ko god se pitao kako će država poništiti 1,6 miliona evra dodeljenih subvencija stranoj IT kompaniji "Endava", pošto je protiv njih ustala čitava domaća IT industrija, izgleda da mu odgovor stiže u novoj uredbi o privlačenju investicija.

Nova pravila omogućavaju podsticaje i za manja ulaganja i manje novih radnih mesta, ali i sa spiska delatnosti koje na njih mogu da računaju, brišu - razvoj softvera.

Cilj nove uredbe, kako je najavljivao ministar privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Goran Knežević, je da se izjednači položaj domaćih kompanija. Srpska preduzeća startuju sa manje sredstava i angažuju manje ljudi. Od ove godine zato na podsticaje mogu da računaju i oni koji, u devastiranim područjima ulože 100.000 i zaposle 10 radnika. Dosad je prag bio 15.000 evra i 20 radnika.

Zato u četvrtoj grupi razvijenosti treba uložiti 200.000 evra i angažovati 20 radnika, a dosad su oni limit delili sa devastiranima. Prag za treću kategoriju lokalnih samouprava je ostao isti - 300.000 evra i 30 radnika. Druga kategorija zahteva ulog od 400.000, bio je 600.000 evra, i 40 radnika. Prag za najrazvijenije je ulaganje od pola milijarde evra i 50 radnika.

"To jeste poboljšanje u postojećem modelu podsticanja privrede. Zaista, domaća mala preduzeća nemaju iste mogućnosti ulaganja. Dobro je i što se odustalo od podsticanja softverske industrije, jer tu država ne treba da nudi pare, već da obezbedi što više obrazovanog i kvalifikovanog kadra. Drugo pitanje je, međutim, da li je postojeći model podsticanja dobar i da li se na njega treba mnogo oslanjati. Verujem da treba raditi na sistemskom podsticanju privrede, na boljoj infrastrukturi, boljem poslovnom ambijentu, efikasnijoj administraciji, uspešnijem obrazovnom sistemu...", navodi za Novosti Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Iznosi kojima se podržava svako radno mesto, odnosno učestvuje u bruto platama novozaposlenih, ostali su isti. Kreću od 3.000 evra za najrazvijenija do 7.000 evra u devastiranim područjima. Prošle godine Vlada je zaključila 21 ugovor o dodeli podsticaja koja predviđaju ukupno 15.396 novih radnih mesta. Ove godine očekuju se ugovori za 20.000 radnih mesta.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.