Ukradeni podaci o izbeglicama

Izvor: Politika, 04.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradeni podaci o izbeglicama

Pljačkaš iz povereništva u Novom Sadu odneo kućišta dva računara sa dokumentacijom o 65.000 izbeglih i raseljenih lica

Novi Sad – U noći između utorka i srede, za sada nepoznata osobaobilaje prostorije Povereništva za izbeglice grada Novog Sada, u Ulici kralja Aleksandra broj 14, potvrdio je za „Politiku” gradski poverenik za izbeglice Slobodan Vukašević. Pretpostavlja se da je u prostorije,koje se nalaze u prizemlju zgrade u samom centru grada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pljačkaš ušao kroz prozor i istim putem izneo kućišta dva računara sa bazama podataka o izbeglim i raseljenim licima.

– Još jutros smo obavestili policiju o pljački. Oni su obavili uviđaj i za sada se pretpostavlja da je u pljački učestvovalasamo jednaosoba. Odneta su kućišta dva računara. U jednom se nalazila baza podataka više od 60.000 izbeglih lica koja se nalaze na području Novog Sada, dok se u drugom kućištu nalazila baza podataka preko 5.000 raseljenih lica sa Kosova i Metohije. Mi sve te podatke imamo i sačuvane na disketi, tako da smo tokom dana normalno radili na drugom računaru. Zaista ne mogu ni da pretpostavim šta je bio cilj pljačke, ali sumnjam da su to podaci koji se nalaze u kućištima računara–kaže Slobodan Vukašević, poverenik za izbeglice za grad Novi Sad.

U republičkom Komesarijatu za izbeglice potvrdili su da je i njima prijavljena krađa podataka. Naš izvor iz komesarijata kaže da i u Beogradu postoje kopije tih podataka, ali i naglašava da je za obezbeđenje prostorija u lokalnim povereništvima nadležna lokalna samouprava. Iz gradske uprave u Novom Sadu zvanično se nisu oglasili povodom krađe računara iz Povereništva za izbeglice. Policijska istraga je u toku.

A. Popović

[objavljeno: 04/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.