Ukinuta presuda zbog prava na pismo

Izvor: RTS, 18.Avg.2009, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta presuda zbog prava na pismo

Goranu Davidoviću ukinuta presuda po tužbi novinara Bete Dinka Gruhonjića i naloženo novo suđenje. Ukidanje presude obrazloženo navodom da je Davidoviću uskraćeno pravo da koristi svoj jezik i ćirilično pismo tokom suđenja.

Okružni sud u  Novom Sadu ukinuo je presudu vođi "Nacionalnog stroja" Goranu Davidoviću po tužbi novinara Bete Dinka Gruhonjića i naložio novo suđenje, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Ukinutom presudom Opštinskog suda u Novom Sadu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Davidoviću je bilo naloženo da na ime naknade štete zbog povrede časti i ugleda Gruhonjiću isplati iznos od 500.000 dinara i nadoknadi mu troškove postupka.

Ministarka pravde Snežana Mlović za RTS kaže,  da će zatražiti da nadzorni odbor Vrhovnog suda Srbije preispita današnju odluku o ukidanju presude Davidoviću.

Ukidanje presude Okružni sud u Novom Sadu obrazložio je navodom da je Davidoviću uskraćeno pravo da koristi svoj jezik i pismo, pošto nije ispoštovan njegov zahtev da mu se tokom suđenja svi sudski spisi dostavljaju na ćirilici, izjavio je Gruhonjićev advokat Vladimir Beljanski.

Ukidanje presude zbog tako besmislenog razloga može da dovede do pravnog haosa u širem smislu, jer će sada niz osuđenih moći da traži ponavljanje postupka ili reviziju iz istog razloga, upozorio je advokat Beljanski i podsetio da je latinica službeno pismo u Srbiji koje se uči u drugom razredu osnovne škole.

Gruhonjić je Davidovića tužio zbog uvreda i kleveta iznetih u njegovoj knjizi "Slučaj Nacionalni stroj" i zahtevao da mu isplati naknadu nematerijalne štete zbog pretrpljenog duševnog bola.

U pomenutoj knjizi Davidović je Gruhonjića nazvao "novinarom-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi", a razmatrao je i Gruhonjićevu nacionalnu pripadnost, licitirajući da li je Hrvat, Musliman ili nešto drugo, dovodeći u pitanje i njegovo pravo ime.

Davidović se trenutno nalazi u Italiji gde čeka odluku Apelacionog suda o zahtevu srpskog Ministarstva pravde za izručenje.

Osuđen je na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, pošto je sud utvrdio da je, krajem 2005. godine, sa grupom neonacista, upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Osuđeni Davidović se, međutim, nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod Sombor, pa je Opštinski sud u Novom Sadu, u martu ove godine, izdao poternicu za njim, a Ministrastvo pravde zatražilo izručenje iz Italije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.