Izvor: Radio 021, 01.Okt.2020, 12:20

Ujedinjeni protiv kovida: Priznanje Kona dokaz da Krizni štab nije dobro vodio državu kroz pandemiju

Priznanje dr Predraga Kona, da je on, radeći za Krizni štab donosio odluke na osnovu netačnih informacija, dokaz je da Krizni štab nije dobro vodio državu kroz pandemiju, ocenilo je danas udruženje Ujedinjeni protiv kovida (UPK).

Istakli su da činjenice na koje ukazuju moraju dovesti do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba.

"Epidemiolog koji donosi odluke na osnovu netačnih informacija ne predstavlja ništa drugo do opasnost po naciju", navedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je u saopštenju UPK.

Udruženje ističe da se dr Kon "usudio da odgovornost prebaci i na informacioni sistem, isti onaj informacioni sistem koji nam je ispred najviših zvaničnika Republike Srbije svojevremeno hvaljen kao najbolji".

"Doktor Kon je očigledno zaboravio svoje, kao i izjave kolega tokom trajanja ove epidemije. Podsetićemo, od Kriznog štaba smo slušali da čak i ako dođe do drugog talasa, on neće moći da bude jak kao što je bio prvi, da najveći broj obolelih nema nikakve simptome, ili da virus nije takvog intenziteta, te je oslabila mogućnost da izazove teške forme bolesti", podseća UPK, navodeći sa su svi bili svedoci posledica - veoma veliki broj obolelih, te visoka stopa smrtnosti.

"Nažalost, ovakve posledice nisu bile iznenađujuće, s obzirom da su građani u svom postupanju samo slušali ono što su mogli da čuju od Kriznog štaba", konstatuje u saopštenju Udruženje Ujedinjeni protiv kovida.

"Sve ovo dokazuje još jednom da su potpisnici otvorenog pisma UPK bili apsolutno u pravu kada su zahtevali odgovornost članova Kriznog štaba, sa posebnim akcentom na problem sa zvanično objavljenim informacijama o broju zaraženih i preminulih", ističe se u  saopštenju i naglašava da je cilj UPK "isključivo zaštita života i zdravlja naših građana".

"U tom smislu, Ujedinjeni protiv kovida niti mogu, niti smeju da prećutkuju ovakve izjave nadležnih, posebno ne doktora koji sada sopstvenu odgovornost pokušava da prebaci na drugoga", ocenjeno je u saopštenju.

Udruženje ističe dva cilja u zajedničkoj borbi protiv virusa, a prvi je "da naredni period epidemije dočekamo što spremniji, a u interesu svih građana", a UPK najavljuje da će, u najkraćem vremenskom roku dostaviti predloge koji su vezani za Krizni štab, a posebno predloge vezane za aktuelnu epidemiolosku situaciju.

Drugi cilj je da se ispitaju sve okolnosti dosadašnjeg rada Kriznog štaba, navodi u saopštenju Udruženje, u uverenju da činjenice na koje skreću pažnju "moraju dovesti do odgovornosti pojedinih članova Kriznog štaba".

Autor: 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.