Izvor: Radio 021, 25.Jan.2021, 19:47

Uhapšena grupa osumnjičena za pranje novca i poresku utaju, među njima četvoro Novosađana

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapsili su sedam osoba osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili krivično delo pranje novca, kao i još jednu osobu koja se tereti za poresku utaju.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, uhapšeni su organizatori kriminalne grupe S.Z. (58) iz Beograda, odgovorno lice firme "Emporio Team" i S.M. (50) iz Smederevske Palanke, odgovorno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lice firme "Mediana LDS Group", kao i pripadnici organizovane kriminalne grupe – M.M. (69) iz Beograda, odgovorno lice preduzeća "Time Partner", B.D. (67) iz Novog Sada, odgovorno lice firme "Marek USM", R.R. (58) iz Novog Sada, odgovorno lice "Deniz Garanta", M.P. (48) iz Novog Sada, odgovorno lice firmi "Remik Alek" i "Gold SBI" i M.G. (37) iz Novog Sada, odgovorno lice preduzeća "Gerginov Promet 021".

Svi oni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo pranje novca.

Uhapšen je i G.S. (52) iz Beograda, odgovorno lice preduzeća "Vip Security", koji je osumnjičen za poresku utaju. Za isto delo su osumnjičeni i S.Z, S.M. i M.M.

Sumnja se da je S.Z, u periodu od marta 2019. do juna 2020. godine, prebacivao novac na poslovni račun "Mediana LDS Group" sa poslovnih računa "Emporio Tima" u kojem je odgovorno lice, kao i privrednih društava koja osumnjičeni faktički kontroliše - "Time Partner", "Vip Security" i "Tisten Group", a na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem.

Nakon priliva sredstava na račun "Mediana LDS Group", S.M. je, kako se sumnja, na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem, prebacivao novac na privredna društva pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji su takođe na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem, sumnja se, prebacivali novac između sopstvenih firmi.

Zatim su, sumnja se, novac prebacivali na tekuće račune poljoprivrednih gazdinstava, čiji su nosioci pripadnici organizovane kriminalne grupe, koji su nakon podizanja gotovine taj novac vraćali S.M, a on dalje, lično ili preko drugih pripadnika ove grupe vraćao S.Z.

Na ovaj način, osumnjičeni su, kako se sumnja, ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 89.058.104 dinara, dok je navedenim radnjama počinjena poreska utaja u ukupnom iznosu od 15.392.166 dinara.

Pretresom na više adresa koje koriste osumnjičeni pronađeno je i privremeno oduzeto oko 82.000 evra i 700.000 dinara, za koje se sumnja da potiču iz krivičnog dela.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu za organizovani kriminal.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.