Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen slovenački državljanin

Željko Kiždobranski osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu koja je oštetila banku u Novom Sadu za više od tri miliona evra

Slovenački državljanin Željko Kiždobranski uhapšen je na graničnom prelazu Horgoš i predat srpskim pravosudnim organima. Nalog za raspisivanje međunarodne poternice za njim izdao je Specijalni sud u Beogradu. Kiždobranski je osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe koja je NLB banku AD Novi Sad oštetila za više od tri miliona evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Osim njega, na Interpolovoj poternici su još dva slovenačka državljanina – Janko Belopavlič i Nikola Lambić.

Istražni sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal saslušao je Kiždobranskog i doneo rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora, saopšteno je iz suda. Protiv ostalih deset članova te grupe koji su uhapšeni 23. septembra u više gradova Srbije, nastavljena je istraga saslušanjem svedoka.

Istraga se vodi protiv Emira A. (44) iz Novog Pazara, Gorana G. (34) iz Novog Sada, Dušana M. (57) iz Sremske Mitrovice, Nikole D. (47), Milana K. (23), Bojana Š. (34), Dušana K. (23), Zorana J. (44), Bojana P. (28) svi iz Inđije i Maje K. (42) iz Beograda.

Policija je ranije saopštila da je Kiždobranski, osnivač i direktor preduzeća „Tesiline grup” iz Inđije, organizovao kriminalnu grupu, koju su pored njega činili Lambić, Belopavlič i Emir A., suvlasnici istog preduzeća, Goran G., šef ekspoziture „NLB Kontinental banke” u Inđiji i Nikola D., zaposlen u preduzeću „Tesiline grup”.

Pripadnici te grupe su zloupotrebljavali službeni položaj, falsifikovali službene isprave i prali novac, u periodu od marta 2006. do januara 2007. godine, u nameri sticanja imovinske koristi.

Osumnjičeni su organizovali i mrežu posrednika.

Milan K, Bojan Š, Dušan K, Milan J. (u bekstvu), Zoran J, Bojana P. i Maja K, obezbeđivali su fizička lica, korisnike dugoročnih nenamenskih gotovinskih kredita NLB Kontinental banke – ekspoziture u Inđiji, koji su podnosili zahteve za odobravanje kredita uz falsifikovanu dokumentaciju (potvrde o zaposlenju na neodređeno vreme i visini primanja).

Na taj način su, u navedenom vremenskom periodu, realizovali 278 kredita u iznosu većem od 3,5 miliona evra i oko 973.000 švajcarskih franaka, dok su 2,5 miliona evra i 700.000 švajcarskih franaka zadržali i podelili među sobom.

A. P.

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.