Uhapšen direktor ruske tehnološke firme zbog pronevere 10 miliona evra

Izvor: Radio 021, 10.Jun.2017, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen direktor ruske tehnološke firme zbog pronevere 10 miliona evra

Jedan od direktora državne ruske visokotehnološke firme "Rusnano", specijalizovae za nanotehnologiju, priveden je danas pod sumnjom da je proneverio više od 10 miliona evra, saopštila je ruska istražna služba.

Andreij Gorkov, direktor te kompanije za investicije, uhapšen je kada je kupovao avionsku kartu za inostranstvo, navodi se u saopštenju ruskog Istražnog komiteta koji je protiv njega otvorio istragu zbog zloupotrebe položaja.

Po istom izvoru, osumnjičeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << direktor je od 2011. do 2013. godine redovno uplaćivao novac na račun u jednoj banci koju je održavao u životu dok joj vlast nisu ukinule dozvolu za rad krajem 2014. godine. Stečaj te banke značio je za firmu "Rusnano" gubitak od 738 miliona rubalja (11,5 miliona evra po sadašnjem kursu), naveo je Komitet.

Neposredno pre no što joj je ukinuta dozvola, ta banka je na brata danas uhapšenog Gorkova prenela vlasništvo nad nekretninama vrednosti 400 miliona rubalja, naveli su istražiteljli. Predsednik "Rusnana", državnog holdinga koji podstiče investicije u nanotehnologiju, je Anatolij Čubais, koji važi za "oca privatizacija" posle raspada Sovjetskog Saveza, zbog čega je vrlo nepopularan u Rusiji, prenos agencija Frans pres.

Kompanija "Rusnano" osnovana je 2007. da bi investirala u perspektivne firme visoke tehnologije i pomogla Rusiji da stekne i druge spoljnotrgovinske izvore prihoda sem od energenata od kojih je većinom zavisna.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen direktor "Rusnano", proneverio milione evra

Izvor: B92, 10.Jun.2017

Jedan od direktora državne ruske visokotehnološke firme "Rusnano", specijalizovane za nanotehnologiju, priveden je...On je priveden pod sumnjom da je proneverio više od 10 miliona evra, saopštila je ruska istražna služba...Andreij Gorkov, direktor te kompanije za investicije, uhapšen je kada je...

Nastavak na B92...

Uhapšen jedan od direktora "Rusnano"

Izvor: Večernje novosti, 11.Jun.2017, 07:47

Komitet je saopštio da je Gorkov stavljao fondove kompanije "Rusnano" u banku kojoj je povučena licenca 2014. godine Jedan od direktora ruske državne kompanije "Rusnano" uhapšen je na osnovu optužbi o proneveri novca.Državni istražni komitet saopštio je da je danas uhapšen...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.