Izvor: Radio 021, 27.Okt.2020, 16:26

Ugroženo skoro 200 evropskih aerodroma zbog korone

Skoro 200 evropskih aerodroma u narednim mesecima suočiće se sa nesolventnošću, s obzirom na to da kriza prouzrokovana pandemijom kovida-19 i dalje znatno utiče na njihov rad, saopštila je danas grupa ACI Evropa, prenosi Politiko.

Navodi se da Evropa rizikuje propadanje značajnog dela svog vazdušnog transportng sistema, ukoliko vlade tom sektoru ne obezbede veću podršku nego do sada.

U izveštaju se precizira da su od 740 aerodroma, koliko ih ima u Evropi, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << riziku 193. Nije navedeno o kojim aerodromima se radi, ali se precizira da obezbeđuju oko 277.000 radnih mesta i stvaraju 12,4 milijardi evra evropskog bruto domaćeg proizvoda.

"Posle osam meseci krize svi evropski aerodromi imaju velikih problema kako bi ostali otvoreni, a njihovi prihodi su daleko od toga da pokriju i operativne troškove, a da i ne pominjemo kapitalne izdatke", izjavio je genealni direktor ACI Evrope Oliver Jankovec.

U isto vreme ACI Evrope je objavio i podatke o daljem smanjenju broja putnika u vazdušnom saobraćaju. Kako se navodi, u septembru je kroz sve evropske aerodrome prošlo 73 odsto putnika manje nego u istom mesecu prošle godine.

Zbog toga je Jankovec još jednom ukazao na pogubne posledice uvođenja karantina kako bi se zaustavilo širenje epidemije korona virusa i pozvao vlade da u toj situaciji obezbede neophodnu finansijsku pomoć aerodromima.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.