Izvor: Radio 021, 15.Nov.2019, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena australijska zeba proglašena za pticu godine

Malena ugrožena zeba, u središtu spora oko kontroverznog projekta rudnika uglja, proglašena je za australijsku pticu godine.

Zeba crnih grudi dobila je više od trećine od 30.000 glasova u završnom krugu dvogodišnjeg takmičenja, objavio je BirdLife Australia.

Zeba je u centru spora oko kontroverznog projekta ugljenokopa "Carmichael" vrednog milijarde dolara nakon što je gotovo pokopala planove indijskog rudarskog džina Adanija u bazenu Galileje u centru Kvinslenda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Desetak centimetara velika ptica sada živi samo u tom bazenu nakon što je nestala iz susedne države Novi Južni Vels. Program izgradnje ugljenokopa u maju je dobio zeleno svetlo, nakon što je vlada odobrila plan kompanije za zaštitu retke ptice.

Prema BirdLife Australia, broj zeba se smanjio 80 odsto u proteklih nekoliko dekada zbog nestanka staništa. Južnog tipa zebe crnih grudi manje je od 800 primeraka, a severni je nešto brojniji i manje ugrožen, prema stručnjacima.

"Tužna je stvarnost da su mnoge naše ptice postale slavne zbog pogrešnih razloga, postale su maskote izumiranja", kazao je Šon Duli, portparol BirdLife Australia.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.