Izvor: Radio 021, 24.Jan.2021, 21:35

Udruženje sudija i tužilaca: Uvesti novo krivično delo - napad na novinara

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) predložilo je Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara da pred Ministarstvom pravde inicira uvođenje novog krivičnog dela u Krivični zakonik Srbije - Napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti.

Ovo novo krivično delo bi inkriminisalo napad na novinara ili člana njegove porodice, nanošenje lake ili teške telesne povrede novinaru ili članu njegove porodice, a sankcionisalo bi i imovinsku štetu njima načinjenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << navodi UST.

Zakonom bi trebalo predvideti da se gonjenje za sva krivična dela izvršena prema novinarima u vezi sa obavljanjem njihove dužnosti preduzima po službenoj dužnosti, a ne kao sada po privatnoj prijavi, smatra UST i ukazuje da se opravdanje za to nalazi u potrebi da se novinari zaštite u vršenju novinarske profesije, te da je obavljaju slobodno, bez bojazni.

Prema predlogu UST, krivično delo bi glasilo: "Ko napadne novinara ili člana njegove porodice, u vezi sa obavljanjem novinarske profesije, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine".

Ako počinilac nanese laku telesnu povredu novinaru ili članu njegove porodice ili preti upotrebom oružja, pretila bi mu kazna od šest meseci do pet godina, a u slučaju nanošenja teške telesne povrede, kazna bi, prema predlogu UST, bila od jedne do osam godina.

Za oštećenje ili uništenje imovine novinara ili člana njegove porodice, predložena je novčana kazna ili zatvor do dve godine, a u slučaju da šteta prelazi 450.000 dinara, počiniocu bi pretila kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Ovo strukovno udruženje smatra da bi trebalo uvesti zabranu ublažavanja kazne za počinioca.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Radna grupa prihvatila predlog izmena Krivičnog zakonika, da li će novinari biti zaštićeniji

Izvor: RTS, 25.Jan.2021, 17:27

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara prihvatila je predlog Udruženja sudija i tužilaca (UST) da inicira izmene Krivičnog zakonika radi uvođenja krivičnog dela "napad na novinara u obavljanju poslova obaveštavanja javnosti", saznaje UNS. . Veću...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.