Izvor: Radio 021, 06.Dec.2018, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana

Elektrodistribucije u Srbiji dužne su, kada je dokumentacija uredna, da u roku od 15 dana priključe potrošača na elektromrežu, predviđeno je novom Uredbom koja važi od 1. decembra.

Prema analizi Svetske banke za taj posao nekada je bilo potrebno više od 120 dana zbog čega je naša zemlja, između ostalog, dobila i nižu ocenu na Duing biznis listi. U EPS-u priznaju da je bilo propusta, odgovorni su smenjeni, a ima i krivičnih prijava.

EPS strujom snabdeva tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i po miliona potrošača i u interesu im je da odobre što više priključaka. Taj posao je u nadležnosti preduzeća "EPS distribucija", a provera je pokazala da je bilo popusta.

"Dodatnim unutrašnjim kontrolama otkrili smo, da su pojedinci opstruirali proces, praktično zadržavajući predmete, a negde ima i falsifikovanih dokumenta. Istraga u saradnji sa kolegama iz 'EPS Distribucije' pokazala je da su pojedini zaposleni odgovorni za kršenje ili za kašnjenje procedura u izdavanju dozvola za priključenje na elektro-mrežu", navodi se u saopštenju EPS-a.

Najviše zloupotreba bilo je u Beogradu pa će ubuduće sve zahteve za priklučenje EPS slati na dodatnu proveru u gradski Sekretarijat za urbanizam.

Podsećaju da od 6. oktobra na elektromrežu mogu biti priključeni samo ozakonjeni objekti, a ne kao do sada i objekti koji su u postupku legalizacije.

"U tom smislu su i promenjene kaznene odredbe Zakona. Kazne su od 1,5 milona dinara do tri miliona dinara u privrednim društvima koji nelegalno priključuju ovako nelegalno izgrađene objekte na komunalnu infrastrukturu. Tako da se nadamo da će ove izmene Zakona o ozakonjenju da napokon uvedu red", objašnjava pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić.

Kontrola ukazuje da je i veliki broj nesavesnih potrošača koji imaju ilegalne objekte i koji se bespravno priključuju. Od početka godine otkrivno je 7.000 slučajeva krađe struje. Za 10 meseci vrednost ukrdenih kilovatsati premašila je 809 miliona dinara.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.