Izvor: B92, 01.Sep.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ublažene kazne za požar u "Laundžu"

Beograd -- Dvojici osuđenih za požar u novosadskom kafeu "Laundž" kazne su sa 10 godina zatvora smanjene na po 7, a trećem sa 5 na 2 godine, saopštio je Vrhovni sud.

Vrhovni sud Srbije saopštio je da je Tamašu Kolaru i Srđanu Bovanu kazne sa 10 godina zatvora preinačio na po sedam godina, a Bojanu Kulačaninu sa pet na dve godine zatvora. "Vrhovni sud je preinačio odluku o kaznama, jer je ocenio da su kazne izrečene prvostepenom presudom strožije nego što je to nužno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa stanovišta svrhe kažnjavanja", piše u saopštenju.

Navodi se da je prvostepeni Okružni sud u Novom Sadu "na strani optuženih" Kolara i Bovana imao u vidu njihovo držanje pred sudom i porodične prilike, ali je zanemario činjenicu da je reč o mladim, neosuđivanim osobama.

"Na strani optuženog Bojana Kulačanina prvostepeni sud je cenio samo teške posledice kao otežavajuću okolnost, a nije našao olakšavajuće okolnosti, iako je optuženi bio u stanju smanjene uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnog dela i u znatnoj meri je doprineo rasvetljavanju činjenica i utvrđivanju činjeničnog stanja", navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda Srbije.

Vrhovni sud je uvažio žalbe Kolara, Bovana i Kulačanina i njihovih branilaca, dok je kao neosnovanu odbio žalbu branioca optuženog Miloša Maleševa.

Prvostepenom presudom novosadskog Okružnog suda u Novom Sadu 27. novembra 2008. godine je, zbog izazivanja požara u "Laundžu", Miloš Malešev (21) iz Novog Sada osuđen na 12 godina zatvora, dok su suvlasnici kafića Tamaš Kolar (28) i Srđan Bovan (33) osuđeni na po 10 godina zatvora, zbog toga što nisu preduzeli neophodne mere zaštite od požara po propisima.

Drugooptuženi Bojan Kulačanin (22) je zbog pomaganja Maleševu posle izvršenog krivičnog dela osuđen na pet godina zatvora.

Od povreda u požaru u kafeu "Laundž" 17. februara 2008. godine preminuli su Mirjana (23) i Miloš (19) Pekić, Milena Kolundžić (23), Branka Saković (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23) i Marija Gavrančić (23) i Vladan Dragović (27), a teške telesne povrede zadobili su Aleksandar Antić i Maja Milikšić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.