Izvor: Radio 021, 07.Jan.2019, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sobama Bristola dočekali Božić bez grejanja

Stanari kolektivnog smeštaja hotela Bristol podelili su "čestitku" na kojoj piše da ministru odbrane Aleksandru Vulinu čestitaju najveći hrišćanski praznik i zahvaljuju mu se na "neizmernoj brizi" i uslovima u kojima su dočekali Božić.

Komentarišući gostovanje ministra na RTS-u, koji je tom prilikom saopštio da za Vojsku Srbije nema praznika, jer patroliraju na minus 10 po nepristupačnom terenu, stanari Bristola ukazali su na to da "ministar u toplom studiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << RTS-a govori o vojnicima koji rade na administrativnoj liniji, po veoma niskoj temperaturi, dok, kako kažu, istovremeno u centru Beograda, u koncentracionom logoru zvanom Bristol, penzionisani i aktivni pripadnici vojske dočekuju Božić sa svojim porodicama u hladnim sobama, na minus sedam."

Stanarima je od početka grejne sezone isključeno grejanje kao bi, kako smatraju, na njih bio izvršen pritisak da napuste nekadašnji vojni objekat, Bristol, zbog renoviranja hotela radi izgradnje Beograda na vodi.

Pripadnici vojske i njihove porodice, koji su početkom devedesetih raseljeni iz bivše Jugoslavije, tada su privremeni smeštaj dobili u hotelu Bristol. Iako je Grad za njihovo trajno zbrinjavanje obezbedio 134 stana, oni skoro 30 godina čekaju na rešenje stambenog pitanja, a do sada im je ponuđen samo "neadekvatan privremeni smeštaj".

"Mi već 28 godina preživljavamo agoniju, zaboravljeni, odnosno namerno sklonjeni od javnosti. Na naš račun i za nas je preko Ministarstva odbrane, prošlo i izmanipulisano hiljade i hiljade stanova. Da nije ovog specifičnog slučaja oko zgrade Bristola, mi i ostali beskućnici se ne bi videli niti bi ikada došli u žiži javnosti", zaključili su stanari kolektivnog smeštaja Bristol.

Prema njihovim rečima, "humanost" Ministarstva odbrane se ogleda u namernom isključenju grejanja.

"Ispustili su vodu iz radijatora da ne bi popucali", ukazuju oni i pitaju se šta je sa ljudima, kako da stanari ne "popucaju"?

"Pokušavamo da dočaramo stanje u kojem smo dovedeni, samo da bi njima ostali stanovi dati od Grada, koji su dodeljeni za nas", ističu iz Bristola, gde trenutno boravi oko 15 ljudi, mahom starijih građana, kojima je zaprećeno i isključenjem struje i vode ukoliko ne napuste nekadašnji vojni hotel.

U čijoj je nadležnosti Bristol?

Ministarstvo odbrane uputilo je saopštenje medijima krajem decembra da hotel Bristol nije u njihovoj, već nadležnosti Direkcije za imovinu.

Oni su u saopštenju naveli da je zaključkom Vlade Srbije iz avgusta 2018. godine, prestalo pravo Ministarstva odbrane da koristi hotel Bristol za privremeni, odnosno samački smeštaj i odlučeno da se hotel preda u nadležnost Republičkoj direkciji za imovinu.

Komentarišući ovo saopštenje, stanari kolektivnog smeštaja Bristol smatraju da  je u pitanju „još jedna u nizu obmana javnosti".

"Ministar i deo ministarstva koji ga okružuje, preko javnih medija plasiraju neistine, u prilog tome ide zaključak vlade Republike Srbije od 28. 8. 2018. godine, u kojoj decidno stoji da kad isprazne objekat od stanara i stvari i izmire obaveze plaćanja komunalije i struje, tek ga onda mogu predate", ukazuju iz Bristola.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.