
Izvor: Radio 021, 18.Apr.2021, 19:14
U ribnjacima višak ribe zbog smanjene prodaje tokom posta i slava
Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe, jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta.
U jednom ribnjaku u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu, piše RTS.
Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih godina upumpavanje je trajalo do početka aprila, kaže jedan od radnika u ribnjaku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba.
"Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš", kaže ovaj radnik.
U ribnjaku strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju, piše RTS.
"Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod", kaže direktor ribnjaka.
Da bi sprečili štetu na ribnjaku snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.
"Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja od 300 dinara u maloprodajnim objektima širom Srbije", kažu u ribnjaku.
Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan, sem obezbeđenja prostora treba ga zaštititi od bolesti. Zato se u ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.
Autor: RTS
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.