Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 18:57

U poslednjoj nedelji marta više od dve hiljade novih nezaposlenih, najviše iz trgovine i ugostiteljstva

Od 23. marta, od kada je omogućeno prijavljivanje na evidenciju NSZ elektronskim putem, zaključno sa poslednjim danom marta, toj službi prijavilo se 2.045 građana, kažu u Ministarstvu rada i NSZ.

Od novoprijavljenih u martu, koji su na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanja prijavili nakon prestanka radnog odnosa ili radnog angažovanja najveći broj je iz trgovine i ugostiteljstva.

Od 15. marta kada je uvedeno vanredno stanje, zahteve za ostvarivanje prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na novčanu naknadu podnelo je ukupno 1.860 lica, a od tog broja, 1.486 njih je podnelo zahteve elektronskim putem (počev od 23. marta od kada je uvedena ta mogućnost).

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da su omogućili da sva lica ostvare svoja prava u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Takođe navode da će i dalje sprovoditi mere aktivne politike zapošljavanja i pružati podršku, kako tražiocima zaposlenja, tako i poslodavcima.

Svi javni pozivi za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja su i dalje aktuelni i obezbeđena je mogućnost podnošenja zahteva za učešće elektronskim putem.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je prethodnih dana da otpuštanje radnika bez osnova i slanje zaposlenih na neplaćen odmor bez njihove saglasnosti predstavlja kršenje radnog prava i poručio da će svi poslodavci koji to rade biti kažnjeni, a da će država stati iza radnika koji se nađu u takvoj situaciji.

Đorđević je podsetio da Zakon o radu jasno definiše prava, obaveze i postupanje poslodavaca i da postoji niz mera koje mogu da preduzmu u vanrednom stanju, ali da otpuštanje radnika bez osnova i slanje na neplaćene odmore predstavlja kršenje zakona.

On je apelovao na poslodavce da slede primer države i da ne otpuštaju radnike i ne smanjuju im plate tokom vanrednog stanja.

''Neka izdrže, neće ovo doveka da traje, a u interesu države je da kada sve prođe naša privreda dobije zamajac i nastavi tamo gde je stala'', rekao je Đorđević.

Rekao je da oni koji su izgubili posao mogu da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi dobili naknadu.

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je pre dva dana da je da prema informacijama koje stižu tom sindikatu, nakon najave pomoći i podrške mikro i malim preduzećima usledilo masovno vraćanje radnika na posao.

"Imamo informacije da su poslodavci obećali radnicima da će ih novo prijaviti od 1. aprila. Nije uopšte ni bilo dobro što su otpuštali radnike i pokazalo se da su mnogi bili u stanju da finansiraju plate zaposlenih mesec i po ili dva, ali su žustro reagovali plašeći se za svoj kapital. Sada su shvatili da finansijsku pomoć mogu očekivati oni koji nisu otpuštali radnike“, rekla je Savić Tanjugu.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.