Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak moleban i litija u Novom Sadu zbog crnogorskog Zakona o veroispovesti

Moleban i litija biće organizovani u petak, 17. januara u Novom Sadu, a kao vid podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori zbog novog Zakona o slobodi veroispovesti.

Prvo će u hramu Uspenja Presvete Bogorodice od 19 časova biti služen moleban, nakon čega će biti organizovana litija od Uspenske crkve do Gradske kuće, najavila je Eparhija bačka, koja je organizator događaja.

Podsetimo, oko hiljadu građana okupilo se krajem decembra na Trgu republike, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << protestu protiv, kako su tada naveli, "otimanja svetinja Srpske pravoslavne crkve" i protiv "diktatorskog antisrpskog režima" u Crnoj Gori. Tadašnji protest je organizovala navijačka grupa Firma, a povod je bio usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Ovim zakonom predviđa se da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine, ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Na protestu u Novom Sadu okupili su se navijači Vojvodine, ali i drugi građani, a podršku protestu dalo je i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve koje je predvodio vladika Irinej. On se nije obratio okupljenima, ali je bio na čelu protestne kolone. Jedan od organizatora skupa je tada rekao da će se protesti nastaviti, ali nije precizirao kada. Osim u centru Novog Sada, iz istog razloga građani su se okupili i u Sremskim Karlovcima, ispred konzulata Crne Gore.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

VASOJEVIĆI KRENULI PEŠKE U ODBRANU PRAVOSLAVLJA Svi na litiju u Berane (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020

Danas se širom Crne Gore, kao i u proteklom periodu od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, okuplja verni narod kao i građani drugih veroispovesti u znak podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori...Meštani sela Polica, nadomak Berana, krenuli su peške na litiju koja se organizuje u Beranama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.