Izvor: Radio 021, 07.Mar.2021, 13:15

U klingonski jezik dodate reči povezane s pandemijom kovida19

Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala "Zvezdane staze", proširio je vokabular s nekoliko reči povezanih s pandemijom virusa korona, potvrdio je jedan od njegovih tečnih govornika.

"Pandemija je zaokupila i sledbenike klingonskog jezika", rekao je stručnjak za jezik "Zvezdanih staza" Lieven L. Litaer, koji je od tvorca toga jezika, američkog lingviste Marka Okranda, zatražio da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jezik dopuni sa pojmovima "covid-19", "virus korona", "nisam bolestan" ili "vakcinacija".

To su poslednje reči koje su se pridružile klingonskom jeziku koji sada broji više od 4.000 reči. Izvorno klingonski je imao tek 1.800 reči u trenutku svoga nastanka 1985. godine.

Svake godine se dodaju novi pojmovi.

Litaer, koji sada predaje klingonski onlajn, misli da na svetu samo 20 do 30 ljudi tečno vlada tim jezikom s mnogo nezgodnih grlenih glasova.

Prema Institutu za klingonski jezik (KLI), do sada je prodato više od 300.000 primeraka Okrandovog Klingonskog rečnika.

Litaer, koji je rođen u Belgiji i živi u Nemačkoj, osvojio je 2019. nemačku nagradu za fantastiku zbog prevoda dečje knjige "Mali princ" Antoana de Sent-Egziperija na klingonski.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koronavirus je od sada zvanično reč u klingonskom jeziku

Izvor: N1 televizija, 07.Mar.2021

Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala "Zvezdanih staza", proširio je vokabular s nekoliko reči povezanih s pandemijom koronavirusa, potvrdio je jedan od poznavalaca jezika.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.