Izvor: Radio 021, 06.Dec.2018, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vukovaru uhapšeno nekoliko osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin 1991.

Više osoba srpske nacionalnosti privedeno je danas u Vukovaru zbog sumnje da su počinile ratni zločin 1991. godine, potvrdili su danas hrvatski zvaničnici.

Lokalni mediji prenose da je uhapšeno pet osoba i da je u toku informativni razgovor zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području Vukovara.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković potvrdio je da je došlo do hapšenja, ali i odbacio pojedina tumačenja da je do toga došlo zbog pritiska vukovarskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gradonačelnika Ivana Penave.

"Policija radi svoj posao, posebna radna grupa koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima u postupku. Radi se od februara, nema nikakve veze s političkim pritiscima", rekao je Plenković novinarima u Karlovcu upitan da li je do hapšenja došlo zbog pritiska Penave, prenela je agencija Hina.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je da je upoznat s hapšenjima, ali da ne može da govori o detaljima.

"Ono što mogu da potvrdim jeste da je nekoliko osoba danas uhapšeno zbog ratnih zločina, u ovom trenutku se sprovode kriminilistička istraživanja i pretrage i u ovom trenutku ne mogu više ništa o tome reći", rekao je Božinović novinarima u Briselu.

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) i Zajedničko veće opština (ZVO) izrazili su danas zabrinutost akcijom policije.

"Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da poslednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska na policiju i na istražne organe", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Oni su upozorili da poslednja dešavanja kod pripadnika srpske zajednice na području Vukovara i šire, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina.

Prema njihovim saznanjima, uhapšene su dve osobe, dok su još tri privedene na informativni razgovor, iako su te osobe dosad uredno odazivale na takve razgovore.

U saopštenju je izražena bojazan da njihovo privodjenje može da ima za cilj "zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice".

U saopštenju je upozoreno i da zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.