U Vojvodini 12 novih HIV slučajeva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini 12 novih HIV slučajeva

NOVI SAD - Ove godine dvanaestoro građana Vojvodine saznalo je da živi sa HIV-om, a specifično je to da je više zaraženih žena. To je rečeno u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, na konferenciji za novinare, povodom Svetskog dana borbe protiv SIDE. Gotovo polovina novoinficiranih registrovana je među stanovnicima Subotice, dok je u Novom Sadu registrovan samo jedan novooboleli, a ostali slučajevi javljaju se u drugim gradovima i selima u pokrajini. Inače, od 1985. godine do danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Vojvodini su 243 osobe saznale da žive sa HIV infekcijom.

Kod četiri osobe u momentu postavljanja dijagnoze već se razvio stadijum side, od čega su dve osobe umrle. Među osobama kod kojih je otkrivena ova opaka bolest jesu i tri žene, od kojih se dve, iako im je dijagnoza postavljena pre više godina u inostranstvu, do ove godine nisu javljale lekaru. Kad je u pitanju starosno doba, svi, sem dve osobe, imaju između 20 i 34 godine.

Njih sedmoro se zarazilo seksualnim kontaktom - tri žene i četiri muškarca, koji su imali seksualni odnos s pripadnicima jačeg pola. Među novootkrivenim slučajevima su i tri intravenska korisnika droge. Inače, ove godine se u Vojvodini prvi put dogodilo da je HIV na dete prenela zaražena majka. Reč je o detetu od godinu dana, s već izraženim oboljenjem.

U Vojvodini je više obolelih muškaraca, a većina ih se zarazila putem nezaštićenog seksa, dok je mali deo njih zaražen putem zaraznog pribora za drogu. Od side je obolelo 138 Vojvođana zaraženih HIV-om, a umrlo ih je ukupno 106. Od toga su 92 osobe umrle direktno zbog ove bolesti, dok je njih deset umrlo od drugih bolesti koje nisu povezane sa HIV-om. Četiri osobe izvršile su samoubistvo

Izveštava novinarka Radio Novog Sada Ivana Drapšin Purković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.