Izvor: Radio 021, 08.Mar.2021, 09:57

U Užicu danas protest protiv nove MHE na brani jezera Vrutci

Nevladina organizacija iz Užica, Libergraf, pozvala je građane da se danas, 8. marta u 17 časova okupe na protestu ispred gradske uprave.

Razlog protesta je, kako tvrde, protivljenje izgradnji nove mini-hidrocentrale na brani jezera Vrutci, sa kojeg se Užice snabdeva vodom.

U Libergrafu tvrde da su u Prostornom planu područja posebne namene "Sliv akumulacije Vrutci" na brani tog jezera uočili da se, pored postojeće MHE Vrutci nalazi ucrtana još jedna, za sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nepostojeća MHE. Napominju i da su prošle jeseni došli do informacija da se na brani Vrutci odvijaju pripremni radovi za izgradnju još jedne MHE.

"Veliki deo Užičana je čuo za MHE Vrutci, koju su čak i pojedini ministri Vlade Srbije označili kao jedan od glavnih uzroka prekomernog zagađenja cijanobakterijama, tokom zime 2013/14. godine", navodi Libergraf.

U Libergrafu kažu i da je za pomenute radove JVP "Srbijavode" raspisalo javnu nabavku na kojoj je pobedilo preduzeće Hidro-Tan d.o.o. iz Beograda. Ono je u vlasništvu Dragana Klisure, čoveka koji se često dovodi u vezu sa kumom predsednika Srbije, Nikolom Petrovićem, koji poseduje brojne mini-hidrocentrale u Srbiji.

"Sve ovo ne bi bilo sporno da na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja od Ministarstva građevinarstva nismo došli do podatka da JVP 'Srbijavode' nema građevinsku dozvolu za radove koji se na brani izvode", stoji u saopštenju Libergrafa.

Dodaju i da su ministarstvu uputili zahtev za inspekcijski nadzor, kao i da očekuju njihov odgovor.

Prema njihovim rečima, trenutno se čini kao da od samih građana Užica ne zavisi da li će i do kada koristiti vodu iz veštačkog jezera u Vrutcima.

Jezero je sagrađeno sredinom osamdesetih godina prošlog veka, u godinama kada se gradilo i jezero Zaovine na planini Tari. U poslednjih sedam godina cvetanje cijano-bakterija se ponavljalo, ali nikad nikad nije bilo u obimu kao pre sedam godina.

Tokom incidenta na jezeru krajem 2013. i početkom 2014. godine koji je privremeno ostavio ceo grad bez zdrave vode, jezero je praktično bilo "obojeno" u ljubičastu boju. Na lučnoj brani visokoj oko 70 metara, taložila se pena ljubičaste boje, pa je jezero zbog toga bilo u karantinu i voda iz njega se nije upotrebljavala.

Vodosnabdevanje Užica u međuvremenu je rešeno izgradnjom modernije fabrike za prečišćavanje vode.

Autor: Nova ekonomija

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ŠTA SE SPREMA NA VRUTCIMA? Protest zbog još jedne MHE pod branom jezera, vlasti Užica odgovorile: Niko nije ni tražio dozvolu za centralu

Izvor: Blic, 08.Mar.2021

U organizaciji Građanske čitaonice "Libergraf" u Užicu je večeras održan protest zbog mini hidroelektrane koja je, kako je rečeno, u planu da se gradi na reci Đetinji, tik ispod brane hidroakumulacije Vrutci iz koje se Užice snabdeva vodom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.