Izvor: Radio 021, 01.Mar.2020, 08:45 (ažurirano 02.Apr.2020.)
U Turiji napravljena kobasica od dva kilometra i 36 metara
Kobasica duga dva kilometra i 36 metara predstavljena je na "Kobasicijadi", koja se održava u Turiji.
Turijski majstori mesnih prerađevina su ovom džinovskom kobasicom za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, koji je 2013. godine upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Kobasicu je pravilo osam majstora i to od dve i po tone čistog mesa.
U Turiji je u toku 36. "Kobasicijada", najveći gastronomski događaj u Srbiji posvećen nadaleko poznatoj turijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kobasici, ali i drugim mesnim delikatesama ovog kraja Vojvodine.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da Srbija nema naftu i more, ali da ima vrsnu hranu.
"To je naše zlato i ako imamo 1.300 sličnih manifestacija, to znači da naši ljudi znaju da prave kvalitetne prehrambene proizvode. Uz razvoj ruralnog turizma i bogatu ponudu ovakvih domaćih proizvoda možemo samo još više napredovati", istakao je Nedimović na otvaranju "Kobasicijade".
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević pozvao je učesnike turijske "Kobasicijade" i opštinu Srbobran da zaštite turijsku kobasicu.
"Isto to su već učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa", podsetio je Radojević.
"Kobasicijada" je ove godine okupila oko 170 izlagača, prvenstveno kobasice i mesnih prerađevina, ali i proizvođača vina i rakije.
Očekuje se da će u Turiji, koja ima oko 2.000 stanovnika, tokom tri dana održavanja "Kobasicijade" boraviti između 50.000 i 70.000 posetilaca.
Završetak ovog skupa je danas.
Autor: 021.rs, Srna
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.