Izvor: Radio 021, 01.Mar.2020, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Turiji napravljena kobasica od dva kilometra i 36 metara

Kobasica duga dva kilometra i 36 metara predstavljena je na "Kobasicijadi", koja se održava u Turiji.

Turijski majstori mesnih prerađevina su ovom džinovskom kobasicom za sedam metara nadmašili sopstveni rekord od 2.029 metara, koji je 2013. godine upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Kobasicu je pravilo osam majstora i to od dve i po tone čistog mesa.

U Turiji je u toku 36. "Kobasicijada", najveći gastronomski događaj u Srbiji posvećen nadaleko poznatoj turijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kobasici, ali i drugim mesnim delikatesama ovog kraja Vojvodine.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da Srbija nema naftu i more, ali da ima vrsnu hranu.

"To je naše zlato i ako imamo 1.300 sličnih manifestacija, to znači da naši ljudi znaju da prave kvalitetne prehrambene proizvode. Uz razvoj ruralnog turizma i bogatu ponudu ovakvih domaćih proizvoda možemo samo još više napredovati", istakao je Nedimović na otvaranju "Kobasicijade".

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević pozvao je učesnike turijske "Kobasicijade" i opštinu Srbobran da zaštite turijsku kobasicu.

"Isto to su već učinili i sremski kulen, vršačka šunka, vrbički beli luk, futoški kupus i begečka šargarepa", podsetio je Radojević.

"Kobasicijada" je ove godine okupila oko 170 izlagača, prvenstveno kobasice i mesnih prerađevina, ali i proizvođača vina i rakije.

Očekuje se da će u Turiji, koja ima oko 2.000 stanovnika, tokom tri dana održavanja "Kobasicijade" boraviti između 50.000 i 70.000 posetilaca.

Završetak ovog skupa je danas.

Autor: 021.rs, Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.