Izvor: Radio 021, 20.Feb.2020, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Temerinu ponovo rebalans budžeta mesec dana nakon usvajanja

Nešto više od mesec dana otkako je usvojen budžet za 2020. godinu, temerinska vlast objavila je rebalans, raspoređujući troškove u nekim oblastima na način koji se značajno razlikuje od prvobitnog plana.

Najupečatljiviji je budžetski deficit koji je uvećan za 250 miliona dinara (sa 104.457.000 na 129.556.000 dinara), a finansiraće se, kako je navedeno, iz neutrošenih sredstava.

S druge strane, tu je i transfer od viših nivoa vlasti koji je prvobitno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << procenjen na 52,5 miliona, a sada iznosi 125 miliona dinara.

Većina rashoda se povećala. Za saobraćaj je bilo namenjeno 69.333.000, a sada ta cifra iznosi 101.823.000. Tu je i saobraćajna infrastruktura koja je navedena kao poseban trošak. Ova kapitalna investicija koja se radi u tri faze tokom tri godine prvobitno je bila procenjena na 105 miliona, dok je sad ta brojka porasla na 232 miliona. U ovoj godini planiran je trošak od 162 miliona za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture. I cena autobuskih stajališta porasla je sa 1,8 miliona u prvoj fazi, na 5,5 miliona.

Nakon što je prošle godine već petostruko (poredeći sa originalnim budžetom za 2019. godinu) uvećana cena za kapitalni projekat rekonstrukcije i zamene LED rasvete, sada je na tu sumu dodato još pet miliona koje opština planira da potroši za ovu svrhu.

Izdaci za osnova sredstva iznose ukupno 40 odsto planiranih sredstava iz budžeta, što predstavlja povećanje za 85 odsto u odnosu na dosadašnji plan.

Prvobitno se za zaštitu životne sredine planiralo oko 85 miliona, dok je sada ta suma i više nego udvostručena. U ovu sumu ulaze i izgradnja prečistača otpadnih voda, kao i izgradnja i rekonstrukcija kanalizacije.

Brojne kritike tokom prethodnih godina temerinska vlast dobijala je zbog postrojenja za otpadne vode čija je izgradnja na čekanju već godinama. Prvobitnim budžetom za 2020. za ovo postrojenje izdvojeno je 320 miliona dinara. Ova suma trebalo je da bude raspoređena na tri godine, tako što bi se tokom tekuće godine uložilo deset miliona. Međutim, rebalans je podigao vrednost izgradnje za čitavih 112 miliona dinara, od čega bi 142 miliona trebalo da bude utrošeno u 2020. godini. Ovako velikodušna procena ipak ne znači da će gradnja početi ove godine, jer je ista stavka bila u budžetu i ranije, a sa izgradnjom se nije započelo.

Jedna od retkih stavki za koju su ulaganja zapravo smanjena su dečija igrališta, za koja je budžetom bilo predviđeno ukupno devet miliona, s tim da bi u prvoj fazi tokom ove godine bilo utrošeno tri miliona. Sada ukupna suma namenjena za igrališta iznosi milion i po dinara.

Troškovi putovanja uvećani su sa 50 na 150 hiljada dinara, a za servisiranje javnog duga biće izdvojeno deset miliona više nego što je budžetom namenjeno (umesto 18, 28 miliona). Temerinski donosioci odluka pravdaju ovako brz rebalans neutrošenim iznosom iz prošle godine, ali i uključivanjem u budžet transfernih sredstava dobijenih krajem 2019. godine od Pokrajine i Republike.

Takođe, planirani prihod od poreza na dohodak uvećan je za sedam odsto, dok je planirani prihod od poreza na imovinu uvećan za 13 odsto. Takođe, prihodi od komunalnih taksi, naknada za poljoprivredno zemljište, za motorna vozila i unapređenje životne sredine, očekuju se u iznosu uvećanom za četiri odsto.

I u 2019. godini temerinski donosioci odluka su rebalans budžeta usvojili samo mesec dana nakon početka godine, a nešto više od pola godine kasnije, usvojen je još jedan rebalans koji je ponovo doneo značajne promene u ulaganjima opštine.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.