Izvor: Radio 021, 11.Maj.2020, 08:31

U Srbiji tri odsto stanovnika dobrovoljni davaoci krvi

Danas je Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi, i prilika da se uputi zahvalnost svim humanim ljudima koji učestvuju u akcijama davanja krvi i nesebično daju dragocenu tečnost, spasavajući tako živote.

Transfuziolog dr Milica Jovičić rekla je za RTS da se danas Institut za transfuziju Srbije krvi vraća u normalan režim rada posle prethodnog perioda i zahvalila svima koji su u prethodnom periodu nalazili vremena i u otežanim okolnostima ograničenog kretanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << našli načina i vremena da daju krv.

Kaže da, kako se bude vraćao operativni program u zdravstvenim ustanovama, potrebe za krvi biće daleko veće.

"Moramo dostići cifru od 250 do 300 jedinica krvi dnevno. Normalne potrebe su oko 450 jedinica krvi dnevno, što znači da u Beogradu kao centralnom regionu 450 ljudi dnevno treba da donira krv", kazala je dr Jovičić.

Oko tri procenta stanovništva dobrovoljno daje krv, a smatra se da četiri procenta pokriva potrebe zdravstvenog sistema.

Na teritoriji Srbije godišnje se prikupi oko 200.000 jedinica krvi.

"Ovo je period kada se pokazalo koliki je značaj dobrovoljnih davalaca krvi. Mi krvnu plazmu sa antitelima, oporavljenih od kovida, ne bismo imali da nema dobrovoljnih davaoca krvi. Kakvu ćemo banku krvne plazme imati zavisi od nas samih. Za sada je taj broj očekivan", rekla je Jovičić.

Podsetimo da je doniranje krvne plazme počelo 1. maja u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine, a do danas je u ovoj ustanovi krvnu plazmu doniralo sedmoro oporavljenih od virusa korona, o čemu više možete pročitati u našem tekstu OVDE.

Autor: RTS, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.