Izvor: Radio 021, 14.Sep.2019, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se godišnje baci 250 hiljada tona hrane, na Zakon o viškovima hrane čeka se godinama

Procene i podaci pokazuju da se u Srbiji godišnje baci oko 250 hiljada tona hrane.

Promenu ove prakse i podsticaje za mnoge trgovinske lance, restorane, pekare, firme, proizvođače, da zdravstveno bezbednu hranu doniraju umesto što je bacaju, trebalo bi da reguliše Zakon o viškovima hrane. Iako se najavljuje godinama, još se čeka.

Više od pola miliona ljudi u Srbiji nema dovoljno novca ni za osnovne životne potrebe – što znači da svako od njih mesečno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << troši manje od 12.045 dinara, podaci su Vladinog tima za smanjenje siromaštva.

Paket za tri meseca potrošnje od države godišnje dobija deo siromašnih, kažu u Crvenom krstu. A najugroženiji među ugroženima, kada ispune uslove, hrane se u narodnim kuhinjama. Njih je oko 47.000.

"Svaki korisnik narodne kuhinje dobija pola litre kuvanog obroka i pola kilograma hleba, nažalost to često zna da bude jedini obrok u porodici sa više članova. Zamislite situaciju gde imate jedan obrok na tri, četiri, člana", kaže Ljubomir Miladinović iz Crvenog krsta Srbije.

Zakon o viškovima hrane trebalo bi da ukine porez i sistemski uredi doniranje i kontrolu. Međutim, još nije urađen ni Nacrt tog zakona, iako je radna grupa Ministarstva za socijalna pitanja, prema rečima sagovornika RTS-a, počela da radi 2015. godine.

"Faktički smo se sastali samo nekoliko puta u proteklih nekoliko godina, ali to isključivo zbog drugih prioriteta naše zemlje kada je u pitanju ekonomska politika, geopolitička situacija. Nije cilj Vlade bio ni tada ni sada da dođemo do bilo kakvog zakonskog rešenja, nego da to zakonsko rešenje, kada se implementira, u praksi doprinese tome da socijalna odgovornost bude veća", kaže Vladimir Marinković, član radne grupe za Nacrt zakona o viškovima hrane.

I dok se čeka Zakon o viškovima hrane, zvanična statistika upozorava da je pored više od pola miliona apsolutno siromašnih, u riziku od siromaštva preko milion i 800 hiljada građana – što znači da jednočlano domaćinstvo mesečno raspolaže sa najviše 15.600 dinara.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu RTS-a.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.