U Srbiji nezaposleno 80 odsto invalida

Izvor: Blic, 18.Jan.2010, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nezaposleno 80 odsto invalida

U Srbiji je nezaposleno oko 80 odsto osoba sa invaliditetom, rečeno je danas na okruglom stolu o zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Novom Sadu.

Osim nedovoljne kvalifikacije, uzrok tog problema leži i u društvenim predrasudama, ukazali su učesnici okruglog stola, dodajući da je u maju prošle godine usvojen novi zakon koji bi trebalo da doprinese poboljšanju položaja te kategorije stanovništva.

Nataša Zavođa iz Unije poslodavaca Srbije (UPS) istakla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da na svakih 20 zaposlenih poslodavac mora da zaposli i jednu osobu sa invaliditetom, a ukoliko ima više od 50 zaposlenih, broj zaposlenih invalida mora biti veći.

"Osim obuke za traženje posla, dodatnog obrazovanja i prekvalifikacije, aktivne mere zapošljavanja osoba sa invaliditetom podrazumevaju i veće učešće poslodavaca, koji osim finansijske stimulacije, osobu sa invaliditetom moraju zaposliti kako bi ispunili predviđenu kvotu", navela je Zavođa.

Ona je dodala je da je zakon usklađen sa propisima Evropske unije, a u njegovom kreiranju učestvovale su i organizacije i udruženja osoba sa invaliditetom.

"Potrebno je da svi društveni činioci uvide da je, bez predrasuda i diskriminacije, svima potrebno pružiti šansu", poručila je Zavođa.

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović rekao je da je društvo obavezno da obezbedi zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Jovanović je dodao da je važno da se pokaže jasan signal javnosti da se o temi zapošljavanja osoba sa invaliditetom mora razgovarati. On je ukazao da je dobro što u Srbiji postoji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Okrugli sto "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom" održan je u Skupštini Novog Sada, u okviru projekta Međunarodne organizacije rada "Društveno-odgovorno poslovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom", a nosilac projekta u Srbiji je Unija poslodavaca Srbije.

Na okruglom stolu, pored predstavnika Unije poslodavaca, učestvovali su i predstavnici nadležnog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, Nacionalne službe za zapošljavanje i udruženja osoba sa invaliditetom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.