U Srbiji ima genetski modifikovane hrane?

Izvor: Glas javnosti, Beta, 13.Jan.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ima genetski modifikovane hrane?

BEOGRAD - Ekološki pokret Novi Sad optužio je juče ministra poljoprivrede Sašu Dragina da je obmanuo javnost tvrdnjama da u Srbiji nema genetski modifikovane hrane i dodao da firma MK Grup uvozi genetski modifikovano seme i herbicide.

Tvrdnje Ekološkog pokreta juče je, međutim, odbacila MK Grupa.

Ekološki pokret, u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, tvrdi da Dragin zna da je MK Grupa od 2007. godine "zvanični uvoznik genetski modifikovanog semena i herbicida od >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << (američke) Monsanto korporacije na osnovu javno potpisanog ugovora od 16. maja te godine".

- Genetski modifikovano seme se i danas javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela sa genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine - navodi se u saopštenju.

Ekološki pokret, takođe, tvrdi da se "za narednu setvu u Srbiji javno sklapaju ugovori sa seljacima o sejanju genetski modifikovane soje u Vojvodini".

MK Grupa je, međutim, danas negirala navode da od američke firme uvozi genetski modifikovano seme, a Dragin je za medije izjavio da dok je na poziciji ministra u Srbiji neće biti genetski modifikovane hrane i semena.

- Predmet zaključenog ugovora (sa firmom Monsanto) nije, niti može biti, genetski modifikovano seme, već naprotiv najkvalitetnije hibridno seme kukuruza i drugih biljnih kultura, koje je proteklih godina dalo veoma visoke prinose i posebno je cenjeno od strane srpskih poljoprivrednika - navodi se u saopštenju MK Grupe.

Dodaje se da Kompanija MK Seeds, članica MK Grupe, uvozi seme kompanije Monsanto "u skladu sa zaključenim ugovorom i u skladu sa važećim propisima Srbije, koji zabranjuju uvoz genetski modifikovanog semena".

- Tendenciozni napisi u medijima, koji indirektno upućuju čitaoce da bi se radilo o genetski modifikovanom semenu, očito su kreirani od strane nelojalne konkurencije, kojoj poslovni moral nije osobina - navodi se u saopštenju MK Grupe.

Ta kompanija je saopštila da ni u budućnosti ne planira uvoz genetski modifikovanog semena.

- Svi poslovi vezani za uvoz semena biće u skladu sa važećom regulativom Republike Srbije, koja će nužno biti u skladu sa tada važećom regulativom EU - navela je MK grupa.

Kako verovati firmi coveka kog je policija vec jurila, naduvavao uvozne fakture i koji se spetljao sa ko zna koliko ministara i partija?

Zar je moguce da ovi mogu toliko i tako uvereno lazu.Pa Amerikanci znaju da kukuruz nema ni slicnosti pravom kukuruzu a soja se vec smatra kao otrov a ne hrana za coveka .E pa moji dragi seljaci ne samo da unistavate svoje sugradjane vec unistavate zemlju koji posle ovog otrova necete moci da upotrebite bar 20 godina.Svako ko zna da cita engleski neka procita o tom proizvodjacu semena i sam se uveri , kao i to da vecina farmera u Americi nece da kupuju to seme, vec hajde da unistimo istocni blok i napravimo veliki profit.Svako ko za profit gura ovu vrstu hrane na nase trziste ili bilo koje treba ga obesiti na prvu banderu.Amerikanci pisu po internetu i javno bojkotuju Monsanto zbog stvaranja otrova i unistetelja zemlje.E pa sada ako je nekome draze da imaju veci profit od svoje dece samo napred. Dve najvece genocidne vrste hrane su upravo kukuruz i soja.Mnogi ljudi , znajuci koliko su ove dve namirnice opasne vise i ne kupuju proizvode od kukuruza i soje.Ja sam sve to izbacila iz kuce kao i moji prijatelji.Nedajte da vas lazu za svoj dzep i na unistavanju vase zemlje i dece.

Sta je sa nasim institutima koji su proizvodili najkvalitetnije seme kukuruza?

Ako smo u necem oskudevali, u kvalitetnom semenu sigurno nismo! Bar ne pre nove "poljoprivredne politike"...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.