Izvor: Radio 021, 29.Mar.2021, 10:30

U Novom Sadu tokom vikenda vakcinisano 1.300 stranih državljana, nema više Astrazeneke za one bez poziva

Na Novosadskom sajmu trenutno se vakcinišu samo građani koji imaju poziv eUprave i to samo kineskom vakcinom, dok sutra ponovo kreće vakcinacija ruskom vakcinom, saznaje 021.rs.

Tokom proteklog vikenda istrošene su preostale doze Astrazeneka vakcine i većinu je dobilo 1.300 stranih državljana koji su se za dva dana vakcinisali u Novom Sadu. Ove vakcine Srbija je nabavila iz fabrike u Indiji i imale su rok upotrebe do 29. marta. To znači da građani, studenti i stranci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << više ne mogu da dođu bez poziva na Novosadski sajam i prime vakcinu Astrazeneke.

Glavni tehničar Doma zdravlja "Novi Sad" Nenad Vukas kaže za 021.rs da će danas i sutra biti vakcinisano po 2.500 Novosađana.

"Danas iz Beograda stiže 'Sputnjik V' za revakcinu, to jest doza sa drugom komponentom. Imamo spiskove i pozvaćemo građane koji su preskočeni za drugu dozu da već sutra (utorak) dođu na revakcinaciju. Očekujemo da će grupa koja treba da primi prvu dozu 'Sputnjika V' biti zakazana za četvrtak", kaže naš sagovornik.

Vukas je podsetio da se "Sputnjik V" daje u dve doze koje nisu iste po sadržini kao kod drugih proizvođača, odnosno prva doza ove vakcine ima jednu vrstu humanog adenovirusa sa DNK molekulom koji kodira protein šiljka virusa SARS-CoV-2, a druga doza drugu vrstu humanog adenovirusa i da zato građani koji su se prijavili za vakcinu ovog proizvođača moraju da dolaze po pozivu na određenu dozu, a ne kada čuju da ih ima.

Podsetimo, veliki broj građana je dobio poziv da se vakciniše ruskom vakcinom u petak ili subotu, ali su vraćeni kući jer isporuka iz Beograda nije došla jer se čekalo da Agencija za lekove i medicinska sredstva odobri korišćenje ove serije "Sputnjika V".

Vukas kaže za 021.rs i da su proteklog vikenda završili vakcinaciju 1.600 nepokretnih građana po gradu i prigradskim naseljima, a sada će se proveravati da li ima još njih koji nemaju mogućnost da dođu na Novosadski sajam, a kako bi ih posetile mobilne ekipe.

On za 021.rs navodi da od danas ponovo nastavljaju sa vakcinacijom građana po prigradskim naseljima, uglavnom u kancelarijama lokalnih mesnih kancelarija. Sada je na redu Kovilj gde je prijavljeno 250 građana, i oni će dobiti kinesku vakcinu. Prethodno su već vakcinisali oko 2.000 Kaćana, Veterničana, Ledinčana, Futožana i stanovnika Budisave.

Vukas dodaje i da je na Novosadskom sajmu, kao i na drugim punkotvima, do sada prvom dozom vakcinisano više od 140.000 Novosađana, a revakcinisano njih 60.000.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas imunizacija kineskom, sutra i ruskom vakcinom

Izvor: NoviSad.com, 29.Mar.2021

Na Novosadskom sajmu danas se vakcinišu samo građani koji imaju poziv eUprave i to samo kineskom vakcinom. Sutra će biti nastavljena vakcinacija ruskom vakcinom..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.