U Novom Sadu opet opšta nestašica vakcina

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu opet opšta nestašica vakcina

U novosadskim domovima zdravlja opet vlada nestašica Pentaksim vakcine, kao i vakcine protiv hepatitisa B, dok MMR vakcina nema na Limanu, a ima ih još samo ponegde u gradu.

Kako 021 saznaje iz uprave Doma zdravlja Novi Sad, ova ustanova je na vreme poslala svoja trebovanja Institutu za javno zdravlje Vojvodine, i, prema njihovim rečima, "kako je reč o državnim, odnosno javnim nabavkama, ni u Institutu nisu mogli da preciziraju kada će vakcine stići". Iz Doma zdravlja saznajemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da trenutne zalihe vakcina mogu da se potroše bukvalno za jedan dan.

Sa druge strane iz samog Instituta za javno zdravlje Vojvodine otkrivaju da su i oni u propisanom roku, u junu 2014. godine poslali trebovanja za 2015. godinu. Za razliku od Doma zdravlja, u Institutu pak tvrde da prema njihovim podacima ima vakcina još za 10 dana.

"Prema podacima sa kojima raspolažemo Dom zdravlja Novi Sad je 13. avgusta 2015. godine raspolagao sa 488 doza Pentaksim vakcine, 207 doza MMR vakcine i 90 doza vakcine protiv hepatitisa B za decu. Raspoložive količine MMR i Pentaksim vakcine u Domu zdravlja Novi Sad su dovoljne za narednih 10 dana", kažu iz IZJZV i napominju da bi nov kontigent vakcina protiv hepatitisa B trebalo da stigne posle 19. avgusta.

Inače, da bi vakcine stigle do Novog Sada potrebna je komplikovana, dugačka i protokolarna procedura. Vakcine se u poslednjih dve godine nabavljau centralno, od proizvođača, i već dve godine zapravo traju i problemi sa nestašicom vakcina. Svi punktovi, pa tako i Novi Sad, vakcine dobijaju kvartalno a isporuka ide od Instituta "Torlak" koji je proizvođač, pa se isporučuje centralnom RFZO-u, a odatle se potrebne količine isporučuju Institutima za javno zdravlje Srbije, Vojvodine i ostalim bolnicama i porodilištima po Srbiji. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.