Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novom Sadu najbolji testovi na HIV

Novi Sad -- U novosadskom Zavodu za transfuziju krvi praktično ne postoji mogućnost da dođe do greške prilikom transfuzije.

Doktor Čedomir Gavrančić, direktor Zavoda, kaže da se samo u Novom Sadu koriste nemački testovi koji su najsigurniji i najkvalitetniji. Prema njegovim rečima, nabavljene su i nove mašine za testiranje, a krv svakog davaoca kontroliše se po evropskim standardima - vrše se testovi na HIV virus, sifilis i virus žutice B ili C.

"Svaku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sumnjivu jedinicu na bilo šta, mi odstranjujemo i na svoju ekonomsku štetu, jer smatramo da je bolje izgubiti i baciti jednu kesu krvi, nego ugroziti primaoca," rekao je Gavrančić i podsetio da tzv. "fenomen prozor" - kada je virus u krvi pacijenta, a još nema nikakvih simptoma - predstavlja svetski problem u transfuziologiji krvi.

Povodom povećanog interesovanja građana zbog incidenta u Beogradu, gde su ovim putem zaražene tri osobe, direktor novosadskog Zavoda za transfuziju kaže da nema razloga za paniku. "Vojvodina je orgazovanija i veoma se vodi računa da do ovakvih grešaka ne dođe", rekao je doktor Gavrančić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.