Izvor: Blic, 03.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Klisi bi ulicu Vlade Divca

NOVI SAD - Da su se pitali samo žitelji još uvek neimenovane ulice broj 5 na Klisi, oni bi već desetak dana živeli u ulici Vlade Divca. Ali, pošto se gradskim lokacijama ne mogu davati imena živih osoba i, pošto su inicijativi sa Klise manjkala prava obrazloženja, Komisija za davanje naziva ulicama nije izašla u susret građanima koji su želeli da žive u ulici sa imenom proslavljenog košarkaškog asa.

Miodrag Stanković, predsednik gradske Komisije za davanje naziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulicama, navodi da desetine ulica čeka da dobije ime, ali da nijedna ne može biti nazvana po živoj osobi.

- Potrebno je da prođe pet ili 10 godina od nečije smrti da bi se iskristalisala njegova uloga u istoriji. Predloženi nazivi treba da odgovaraju stvarnim i istorijskim činjenicama, da se poštuje opšti i državni interes, nacionalna i verska osećanja i javni moral - kaže Stanković.

Da davanje naziva ulicama može da uzbudi i sam vrh države, pokazalo se prošle godine u Novom Sadu kada je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprečilo da ulice dobiju imena po komandatu paravojne formacije „Vukovi sa Vučijaka” Veljku Milankoviću i generalu JNA Mladenu Bratiću koji je vodio napad na Vukovar. Sledilo je i obrazloženje da su Milanković i Bratić akteri događaja kojima još nije data naučna i istorijska valorizacija.

Kada je reč o promeni naziva ulica, građane uglavnom nervira što moraju da menjaju lična dokumenata. Primer za to je promena naziva dela ulice Blagoja Parovića u ulicu Džona Lenona.

Na drugoj strani, mnogi žele da promene imena ulica, odnosno vrate njihove ranije nazive. Tako je komisiji stigao zahtev da se

Beogradski kej preimenuje u Sunčani kej, dok deo stanovnika ulice cara Lazara u Sremskoj Kamenici prikuplja potpise da se vrati stari naziv Matije Gupca.

Stav komisije je da za promenu naziva ulice moraju da postoje jaki argumenti, a nedavno su odbili da predlog Sindikata „Solidarnost” da se Industrijski put preimenuje u Put žrtava tranzicije.

- Industrija tamo više ne postoji, preduzeća se gasi i nema svrhe da se ta ulica tako zove, a žrtve tranzicije u Novom Sadu postoje i većinom su nastale na toj lokaciji. Posledice tranzicije osećaće mnoge generacije, pa smo smatrali to treba obeležiti - kaže predsednik „Solidarnosti” Miša Starović.

Na drugoj strani, žiteljima naselja Bocke ili Popovica ne smeta što već sedam godina žive u Leptirovoj, Hrastovoj, Bagremovoj, te ulici Ljubičice, Maline, Jagode.

- Ta imena, koja imaju osnovu u biljnom i životinjskom svetu, davana su u nestabilno političko vreme. Možda svim žiteljima ne odgovaraju nazivi ulica, ali ne žele da ih menjaju, kako ne bi imali probleme sa zamenom dokumenata - kaže predsednik MZ „Sremska Kamenica” Mirko Sarić.

Bulevar žrtava Slobodana Miloševića

Novi saziv Komisije za davanje naziva ulicama na narednoj sednici odlučivaće o dva oprečna predloga za novo ime takozvanog Subotičkog bulevara. Jedan od novosadskih socijalista traži da bulevar nosi ime Slobodana Miloševića, a jedan ligaš - da to bude Bulevar žrtava Slobodana Miloševića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.