U Južnobačkom okrugu ima svega šest oftalmologa

Izvor: Radio 021, 09.Jun.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Južnobačkom okrugu ima svega šest oftalmologa

Na celoj površini Južnobačkog okruga, koja obuhvata preko 610.000 stanovnika, ima svega šest oftalmologa u okviru Doma zdravlja, a situacija nije bolja ni sa ostalim lekarima specijalistima.

Prema važećim normativima, na teritoriji Južnobačkog okruga trebalo bi da ima 11 ofralmologa, međutim situacija je daleko lošija jer njih ima samo šest. Oni samim tim primaju mnogo više pacijenata nego što je to normativima propisano. Ali situacija ne može biti drugačija, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << novosadski Dom zdravlja nema pomoć iz Ministarstva zdravlja, kaže za 021 Olga Ješić, portparolka Doma zdravlja.

"Mi stalno pišemo u svim kadrovskim planovima i u svim zahtevima ka Ministarstvu dopise da imamo akutan manjak oftalmologa, i da nam je potrebno da nam odobre da zaposlimo nove ljude, ali ne dobijamo odobrenje. Zamislite, to je samo šest lekara, a pritom ne pričamo samo za teritoriju Novog Sada, već za teritoriju celog Južnobačkog okruga", kaže ona.

Pored toga, problem je takođe što lekar mora pacijenta da pregleda u roku od mesec dana od dobijanja uputa. Sa druge strane, tu su i redovni pacijenti, koji dolaze na svoje redovne preglede i kontrole, pa se često dešava da su ti redovni pacijenti prinuđeni da se pregledaju privatno, što se onda naknadno naplati od RFZO-a.

Kako 021 saznaje, očni pregled kod lekara specijaliste može da se obavi samo u ambulantama na Limanu i Novom naselju, i nigde drugde. Zbog toga svi pacijenti iz ostalih delova Južnobačkog okruga dolaze kod njih. Međutim Zakon oftalmolozima nalaže da dnevno obavljaju 20 pregleda, ali zbog postojeće situacije prisiljeni su da obavljaju više od 30 pregleda, čime su ni krivi ni dužni prisiljeni da krše zakone i propise.

Inače, u okviru novosadskog Doma zdravlja prema normativima ima dovoljno samo pedijatara, dok ostalih lekara specijalista poput ginekologa, radiologa, neuropsihijatara i internista, ima manje nego što normativi nalažu.

Izvor 021 otkriva da je ovo idealan način da se uruši državni zdravstveni sistem kako bi se izjednačio sa privatnim i ova dva sistema učinili tržišno konkurentnijim. Tome u prilog ide i činjenica da se do nedavno po pacijentu iz FRZO-a izdvajalo 250 evra godišnje, a sada je ta cifra spala na 170 evra, pri čemu se nije smanjio broj usluga koje pacijentu pripadaju, a broj lekara se ne povećava. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.