Izvor: Radio 021, 17.Jun.2020, 17:31

U Hrvatskoj uhapšen jedan od bivših rukovodilaca Folksvagena

U Hrvatskoj je po poternici SAD uhapšen jedan od bivših rukovodilaca grupe Folksvagen (VW) Aksel Ajzer.

Kako piše nemački dnevnik Handelsblat, to samo pokazuje da bivši rukovodioci tog automobilskog giganta nigde izvan Nemačke nisu sigurni, ni pet godina nakon otkrivanja skandala sa manipulacijom izduvnim gasovima.

Američke vlasti su, po pisanju tog lista, još pre nekoliko meseci izdale međunarodni nalog za hapšenje Ajzera i drugih bivših rukovodilaca Folkvagena. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Među licima čije hapšenje SAD traže je i bivši šef upravnog odbora kompanije Martin Vinterkorn. Po oceni američkih pravosudnih organa, menadžeri su znali za manipulacije sa Folksvagenovim dizel motorima i u njima učestvovali. Zahvaljujući tim intervencijama, vozila su ispunila stroge američke ekološke standarde, podseća dnevnik.

Američke vlasti su još početkom 2019. godine podigle optužnicu protiv Ajzera (59) zbog učešća u dizel skandalu. Uhapšen je, po pisanju nemačkog lista, pre nekoliko dana. Agencije su prenele da se to dogodilo još 9. juna, prilikom njegovg pokušaja da uđe u Hrvatsku iz Slovenije.

Handelsblat piše da Hrvatska, kao i sve članice EU, ima bazu podataka o osobama koje ulaze na njenu teritoriju, ali da su Ajzeru verovatno "glave došle" pojačane granične kontrole zbog pandemije. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova samo je saopštilo da je pokrenuta procedura pružanja konzularne pomoći, ali da zbog zaštite prava ličnosti ne otkriva detalje o pojedinačnim konzularnim slučajevima.

Ajzerov advokat takođe nije bio spreman da odgovara na pitanja, a kompanija VW nije imala komentar, piše dnevnik.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.