Izvor: Radio 021, 12.Jan.2020, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj pronađena grobnica iz gvozdenog doba stara pet hiljada godina

U Lovasu u Slavoniji pronađena je grobnica stara 5.000 godina, koji datira iz gvozdenog doba, što se inače smatra veoma retkim u Hrvatskoj.

Zanimljivost kod tog otkrića predstavlja to što se u tom grobu nalaze tri kostura, u vrlo neobičnim položajima - dva su postavljena u isti položaj na leđa i sa nogama presavijenim u kolenima i rukama savijenim u laktovima, prenosi zagrebački portal Index.

Ti skeleti, navode arheolozi, pripadaju ženi staroj između 20 i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 30 godina i muškarcu između 25 i 35 godina.

Između njih se nalazi još jedna sahranjena osoba, žena stara između 30 i 40 godina i ona je pronađena okrenuta licem i grudima prema tlu - njene noge pronađene su isprepletene sa nogama žene sa njene leve strane, a njena desna ruka bila je ukrštena sa rukom muškarca sa njene desne strane. Na njenoj desnoj ruci pronađeni su tragovi ozbiljne traume, verojatno uzrokovane prebijanjem.

Arheolog Filip Franković sa Univerziteta u Hajdelbergu i spoljni saradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu smatra da je teško reći zašto su skeleti zakopani na taj načini u tom položaju. Kako kaže, teško je poverovati da su sve tri osobe umrle istovremeno i moguće je da se bar u jednom slučaju radi o nasilnoj smrti, kao i da su sama isprepletenost i položaji tela zanimljivi jer stvaraju simetričnu sliku.

Inače, Kostolačka kultura je prethodila vučedolskoj kulturi. Ljudi tog vremena živeli su u nadzemnim kućama izgrađenima od gline pomešane sa slamom i stavljene na nadzemnu strukturu od pruća, drvenih greda.

Autor: Index.hr, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.