Izvor: Luftika.rs, 03.Feb.2021, 19:26

U BiH potvrđen prenos koronavirusa s čoveka na psa

Veterinarski fakultet u Sarajevu dokazao je prenos koronavirusa sa čoveka na psa, ali ostaju pri stavu da je primarni put zaražavanja čovek na čoveka, te da je ovo „incidentna situacija“.
Muhamed Smajlović, dekan ovog fakulteta, potvrdio je novinarima da je istraživački tim fakulteta dokazao jednostrani prenos koronavirusa sa čoveka na kućnog ljubimca.
Šef laboratorija Veterinarskog fakulteta za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Teufik Goletić, potvrdio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << da su PCR dijagnostikom utvrdili prvi slučaj infekcije psa.
On je naveo da su, pošto je utvrđeno da je životinja pozitivna na koronavirus, informisali vlasnika i uputili ga na kliniku Veterinarskog fakulteta.
– Reč je o jednom nalazu koji nas svrstava uz bok zemalja kao što Holandija, Danska, Francuska, Španija, Belgija, Nemačka, SAD i Kina, gde postoje izveštaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je reč o prenosu s čoveka – kazao je Goletić.
On je naveo da vlasnici kućnih ljubimaca ne treba da budu zabrinuti za zdravlje, s ozbirom na to da prenos sa kućnog ljubimca, konkretno psa i mačke, na čoveka još uvek nije utvrđen nigde u svetu. Šef Klinika veterinarskog fakulteta, Amir Zahirović rekao je da vlasnik zaraženog psa, već bio pozitivan na koronavirus.
– Pas je veseo i raspoložen, ima apetit, a specijalnim pretragama nismo utvrdili bilo kakva odstupanja od normalnog stanja – izjavio je Zahirović.
Ponovio je da nema relevantnih naučno dokazanih prenosa sa psa na čoveka. O ovom slučaju, kako su naveli, obaveštena je Svetska zdravstvena organizacija, prenosi 021.
Izgubio je sve u zemljotresu, ali je bosonog iz porušene štale spasio svog Zekana

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.