Izvor: Radio 021, 20.Mar.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH i Hrvatskoj pozdravljaju doživotnu presudu Karadžiću

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenuli budućnosti.

Reporterka N1 koja je u Srebrenici kaže da su joj okupljeni u Spomen-sobi, koji su organizovano pratili izricanje presude, rekli da su sada shvatili da postoji pravda, i da je to ono što su tražili.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Oni su naveli da je to neka vrsta satisfakcije, iako njihove najmilije neće vratiti to što će Karadžić do kraja života provesti u zatvoru. "Bez obzira na svu bol i nepravdu, kao i na činjenicu da nijedna presuda ne može biti potpuna i ne može vratiti ubijene, te da će se različito doživeti u našoj državi, ova doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i druge presude Haškog i Suda BiH, važne su za suočavanje sa prošlošću ali i za buduće generacije", saopštili su iz Nezavisnog bloka, stranke koja okuplja mahom bivše pripadnike SDA.

Iz ove stranke smatraju da presudu treba posmatrati kao pravni i istorijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru BiH, kao i da treba da "bude opomena svima onima koji od Karadžića i ostalih osuđenih za ratne zločine prave uzore", što, kako su naveli, potvrđuje i nedelo teroriste na Novom Zelandu. Još su istakli da se BiH mora se okrenuti onima koji žele otvoreno demokratsko društvo, zbog čega bi presudu Karadžiću, i ostale presude za ratne zločine, trebalo inkorporirati u obrazovni sistem u BiH.

Demokratski front (DF) saopštio je da presuda Karadžiću, sa pravnog aspekta, predstavlja delimično zadovoljenu pravdu i zbog nje katarza svih strana u BiH i proces pomirenja i vraćanja ljudskog dostojanstva i dalje će ići sporo, što odgovara nacionalistima i fašistima svih boja na celoj teritoriji bivše zajedničke države. U saopštenju se konstatuje je da je sud u Hagu uvažio činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Osuda predstavlja osudu pojedincu, ali "istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU i uz pomoć tadašnjih beogradskih političkih, vojnih i obaveštajnih struktura vođena na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine", ocenjuje DF.

Iz "Naše stranke“ su ocenili da je presuda Karadžiću prilika da se celo društvo u BiH odmakne "od svih zločinačkih ideologija“. Iz ove stranke su dodali da je pravosnažna presuda Karadžiću "konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta".

Predsednik Građanskog saveza Nihad Čolpa ocenio je da bi presudu Karadžiću trebalo primeniti tako što bi se izvršila "demontaža Republike Srpske, kao njegovog dela". "Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionisati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Nemačka i druge razvijene zemlje", naveo je predsednik GS-a Nihad Čolpa.

Kolinda Grabar Kitarović: Trajna opomena

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da presuda Karadžiću mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike. "Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije", napisala je Grabar-Kitarović na Tviteru.

Ona je navela da presuda "ne može da vrati u život desetine hiljada žrtava i ublaži bol njihovih porodica i preživelih, ali mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike". Bivša premijerka Jadranka Kosor takođe je preko Tvitera komentarisala presudu Karadžiću.

"On će i dalje živeti, a njegove su žrtve davno mrtve. I ništa ih ne može vratiti", napisala je Jadranka Kosor.

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor, zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Sud je Karadžiću povećao kaznu, pošto je prvostepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

Autor: Beta, FoNet, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Federaciji BiH i Hrvatskoj pozdravljaju doživotnu presudu Karadžiću, u Republici Srpskoj razočarani

Izvor: Radio 021, 20.Mar.2019

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotnu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenuli budućnosti...Predstavnica...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.