Izvor: Radio 021, 08.Jul.2020, 23:34

U Beču razvijena supstanca koja bi mogla da se koristi za lečenje korone

Biotehnološka kompanija "Apeiron" iz Beča razvila je aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za lečenje pacijenata obolelih od Covid-19, saopštilo je predstavništvo grada Beča u Beogradu.

"Aktivna supstanca pod nazivom APN01 bi trebalo da zavara novi korona virus tako što će oponašati ljudski enzim koji virus koristi da bi prodro u ljudske ćelije. Na taj način virus više ne može da se razmnožava u organizmu i izbacuje se iz tela zajedno sa lekom. Istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << APN01 bi trebalo da sprečava zapaljenje pluća i otkazivanje organa", navodi se u saopštenju.

Početkom aprila 2020. godine počelo je testiranje supstance u Austriji, Nemačkoj i Danskoj. Potrebno je 200 pacijenata da bi klinička studija mogla da se sprovede, što je usporeno padom broja zaraženih u tim zemljama.

"Kompanija 'Apeiron' veruje da će do kraja 2020. godine neophodan broj pacijenata biti uključen u studiju i da će tada biti predstavljeni prvi rezultati. Studija se sprovodi u saradnji sa bolnicama u Velikoj Britaniji, a trenutno se radi i na uključivanju u studiju pacijenata iz Rusije i SAD, gde broj zaraženih pacijenata novim korona virusom raste", piše u saopštenju.

U istraživanje je uloženo 17,5 miliona evra, od čega su 5,6 miliona evra obezbedili Austrijsko društvo za podsticanje istraživanja, Privredna agencija Beča, Austrijsko društvo za privredne usluge i Erste banka.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.