U Bačkoj i Sremu 800 prosvetnih radnika višak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bačkoj i Sremu 800 prosvetnih radnika višak

NOVI SAD - U Južno-bačkom i Sremskom okrugu ima 800 prosvetnih radnika koji su tehnološki višak zbog spajanja malih odeljenja na preporuku Međunarodnog monetarnog fonda, rečeno je novinarima u Sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine.

Najugroženiji su učitelji, rekao je predsednik tog sindikata Miodrag Protić i naglasio da će sindikat tražiti smenu načelnika školske uprave ukoliko oni budu otpušteni bez otpremnina.

Istovremeno se raspisuju novi konkursi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zapošljavanje iako su predstavnici MMF-a oštro kritikovali Vladu i resorno ministarstvo, konstatujući da u Srbiji ima 11 hiljada odeljenja viška, kažu sindikalci.

"Dve stotine škola u Srbiji ima od jednog do pet đaka u razredu i na taj način smo došli do podatka o 11.000 odeljenja viška, kažu u Sindikatu i ističu da su se stručnjaci MMFa, koji su predložili racionalizaciju školstva, osvrtali samo na trenutno stanje, a da su odluke u vezi sa tim problemom neracionalne.

Miodrag Protić, predsenik SPRV smatra da sredstava za realizaciju ovih ideja ima, ali su nepravedno raspodeljena. On je podsetio da smo, kada je reč o izdvajanju iz ličnog dohotka za školstvo, daleko od evropskog standarda, tačnije poslednji u Evropi sa 3,3 odsto umesto neophodnih 6.

Sindikat neće dozvoliti raspisivanje konkursa za nova radna mesta dok se ne zbrinu radnici proglašeni za višak.

Žarko Obradović, ministar prosvete izjavio je za našu televiziju da rojekat racionalizacije za cilj ima upravo kvalitetnije obrazovanje i da će biti sproveden bez otpuštanja radnika.

Protić je dodao da reprezentativni sindikati neće dozvoliti primanje novih ljudi, dok njihove kolege koje su višak, ne budu raspoređene u druge škole.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.