Izvor: Radio 021, 23.Feb.2020, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Avganistanu prošle godine ubijeno i ranjeno više od 10.000 ljudi

Ujedinjene nacije saopštile su da je u sukobima u Avganistanu, tokom 2019. godine, ubijeno više od 3.400 civila, a skoro 7.000 ranjeno.

Izveštaj je objavljen u trenutku kada na snagu stupa dogovoreno sedmodnevno primirje, koje treba da utre put SAD za potpisivanje sporazuma sa talibanima 29. februara, koji za cilj ima okončanje 18 godina dugog avganistanskog rata.

UNAMA navodi u svom izveštaju da je broj ubijenih ili ranjenih civila u incidentima koji imaju veze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa konfliktom samo u poslednjih deset godina nadmašio "mračnu granicu" od 100.000 žrtava.

"Gotovo da nijedan civil u Avganistanu nije izbegao da na neki način ne bude lično pogođen nasiljem", rekao je šef UNAMA Tadamiči Jamamoto. On je naglasio da je imperativ da sve strane iskoriste trenutak da okončaju borbe pošto je, kako je ocenio, mir odavno zakasneo.

Sporazum između SAD i Talibana trebalo bi da bude potpisan 29. februara u Kataru, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika. To bi trebalo da otvori put za povlačenje oko 13.000 američkih vojnika iz te zemlje i otvori mirovne razgovore između strana u avganistanskom konfliktu o trajnom prekidu vatre na nivou cele zemlje i podele moći u posleratnom Avganistanu.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.